Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Praktiski

Dzīvokļa vai mājas appludināšana saimniekiem "rada" galvassāpes 1375 eiro vērtībā

© Publicitātes foto

Biežākais sadzīves negadījums, kas piemeklē iedzīvotājus, ir santehnikas un ūdensvadu bojājumi, kā rezultātā tiek appludināts savs vai kaimiņu īpašums. Šāda problēma aktuāla ir vidēji katram trešajam iedzīvotājam. Dzīvokļa vai mājas appludināšana tā īpašniekam izmaksā vidēji ap 1375 EUR, liecina Gjensidige Latvija atlīdzību dati. Sākoties apkures sezonai, risks saskarties ar šīm problēmām palielinās, tādēļ svarīgi pievērst uzmanību ne tikai apkures sistēmu, bet arī ūdensvadu stāvoklim un laicīgi veikt to profilaksi.

Appludināšana ir īpaši aktuāla problēma daudzdzīvokļu namu īpašniekiem. Iemesli appludināšanai var būt visdažādākie, sākot ar savu vai kaimiņu neuzmanību, beidzot ar novecojušu santehniku vai cauruļvadu bojājumiem. Sekas appludināšanai ir atkarīgas no tā, cik nopietns ir bojājums un cik ātri tas tiek atklāts un novērsts.

Lai izvairītos no appludināšanas, Gjensidige Latvija eksperts aicina pievērst uzmanību biežāk sastopamajiem plūdu izraisītājiem daudzdzīvokļu ēkās un mājās:

  1. Sadzīves tehnika - īpašniekiem ir jāpievērš uzmanība visām iekārtām, kas ir saistītas ar ūdeni - veļas mašīnām un trauku mazgājamajām mašīnām. To ūdens padeves caurules ir jāmaina vidēji ik pa pieciem gadiem, taču to stāvoklis jāmonitorē regulāri.

  2. Notekūdens caurules - īpaši rudenī ēku notekas var piebirt ar krītošajām koku lapām, kas var izveidot pamatīgu blokādi lietus ūdenim. Tas ir svarīgi ne tikai augšējo stāvu iemītniekiem, bet arī pagrabu īpašniekiem - nereti applūst ne tikai jumts, bet arī pagrabi.

  3. Apkures sistēma - siltajai vasarai aizejot, atkal tiek iedarbinātas apkures sistēmas ēkās. Biežākās problēmas ir cauruļvadu plīsumi aizsērējuma vai nolietojuma dēļ, taču negadījumi notiek arī radiatoru atgaisošanas laikā.

Gjensidige Latvija pērn reģistrēja 848 īpašuma apdrošināšanas gadījumus, no kuriem 257 bija saistīti ar appludināšanu, un veica atlīdzību izmaksu 353 000 EUR apmērā.