Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Praktiski

Kā pasargāt savas bankas datus "Facebook"?

© Pexels

Lūk jums pāris Kaspersky Lab ekspertu piektdienas jautājumu. Pirmais: vai jūs uzticaties savai bankai? Otrais: vai jūs uzticaties Facebook? Ja atbildes uz šiem jautājumiem ir atšķirīgas, tad jūs var ieinteresēt un mazliet satraukt ziņa, ka Facebook vēlas sadarboties ar bankām, lai Facebook Messenger varētu kļūt par tādu kā saskarni starp lietotāju un banku.

Kad to komentē bankas, kas ir piekritušas sadarboties ar Facebook, vai pats Facebook, ideja izklausās diezgan pievilcīgi: jūsu Facebook Messenger kontaktpersonu vidū būs ar mākslīgo intelektu apveltīts tērzēšanas robots, kas atbildēs uz jautājumiem, piemēram, kāds ir mana konta atlikums vai kādi ir mani neapstiprinātie darījumi, kā arī sūtīs brīdinājumus par krāpšanu un informāciju par darījumiem. Šie ir jautājumi, uz kuriem bankas atbild visai bieži, un tērzēšanas robots, kas uz tiem atbild atbalsta dienesta vietā, var ietaupīt laiku jums un daudz naudas bankai.

Piemēram, American Express jau ir tērzēšanas robots Facebook Messenger, kas darbojas tieši tādā veidā. Un Facebook notiek pārrunas ar vairākām bankām, piemēram, JP Morgan Chase, Wells Fargo, Citigroup, U. S. Bancorp un citām, lai izveidotu vairāk šādu partnerību. Varbūt Facebook var pat iet tālāk un mēģināt izveidot PayPal līdzīgu digitālo finanšu pakalpojumu, kas balstās uz kādas bankas platformu. Tas jau dažās valstīs ir ieviesis naudas pārskaitījumus starp lietotājiem, izmantojot Messenger.

Patiesībā arī bankas ir ieinteresētas šādā virzībā. Tās cenšas tikt klāt jaunākajām paaudzēm, kas galvenokārt dzīvo Messenger, WhatsApp un tamlīdzīgās lietotnēs. Facebook piedāvā bankām šādu iespēju, bet lietotājiem par šo iespēju var būt dārgi jāmaksā ar konfidencialitāti.

Lai atbildētu uz jautājumiem, tērzēšanas robotam - Facebook - ir vajadzīga piekļuve finansiālajai informācijai. Kā citādi tas varēs jums nosaukt jūsu konta atlikumu?

Pat ja 2018. gadā Facebook iemācīsies ievērot un aizsargāt lietotāju konfidencialitāti, reti kurš apgalvos, ka sociālo mediju milža problēmas ir beigušās.

Vai atceraties Cambridge Analytica incidentu, kad ārējs analīzes uzņēmums ļaunprātīgi izmantoja aptuveni 50 miljonu Facebook lietotāju informāciju? Arī Facebook to atceras un apgalvo, ka nevienam neizpaudīs jūsu finansiālo informāciju, tomēr jau tā samērā zemā lietotāju uzticēšanās Facebook vēl pazeminājās, kad sabiedrība uzzināja par šo incidentu. Ļaudis droši vien ne pārāk dedzīgi vēlēsies dot savus finanšu datus Markam Zakerbergam un kompānijai.

Ja jums ir Facebook konts, iespējams, tehnoloģiju milzim ir vairāk informācijas par jums, nekā jūs gribētu. Varbūt patiešām ir. Tam pievienot arī finansiālo informāciju šķiet par daudz.

Bet, pat ja neņemat vērā aspektu «nevaru uzticēt Facebook savu naudu», joprojām paliek citas problēmas, no kurām galvenā ir krāpšanas un citu veidu kibernoziegumu pieauguma potenciāls.

Ja jūsu finanšu konts ir piesaistīts jūsu Facebook Messenger kontam, noziedznieks, kurš ir piekļuvis finanšu kontam, var nekavējoties pārskaitīt visu naudu uz naudas atmazgāšanas kontu Facebook un izņemt to.

Vai noziedznieks var izmantot nozagtu kontu, lai izliktos par jums un lūgtu naudu ļaudīm no jūsu kontaktpersonu saraksta. Messenger naudas pārskaitīšanu padara tik vienkāršu, ka droši vien daudzi uzķersies uz ēsmas. Šāda veida krāpšana jau ir visai populāra kibernoziedznieku vidū, bet Messenger savienošana ar finanšu kontiem, visticamāk, to padarīs vēl populārāku. Un ar to iespējamo krāpšanu saraksts nebeidzas.

Lūk, vēl viena: kibernoziedznieki var izmantot viltus kontus, lai izliktos par bankas klientu atbalsta dienestu, kas jūs informē par krāpšanu, un pārliecinātu jūs ievadīt bankas datus pikšķerēšanas vietnē. Vai arī viņi var nosūtīt jums kaudzēm viltus krāpšanas brīdinājumu, lai jūs kļūtu pārāk aizkaitināts un vairs nepievērstu uzmanību, tādējādi palaižot garām īsto.

Liekot lietā mazliet iztēles, pats varat izdomāt vēl vairāk krāpšanas shēmu, kas ietver Messenger gaidāmo spēju būt par saskarni starp jums un banku - iepriekš minētais ir tikai aisberga virsotne.

Tas nav tik slikti, ja ir izdarīts pareizi

Lūk, daži Kaspersky Lab ekspertu padomi, kā palikt drošībā. Pirmkārt, neviens jums neliek sasaistīt bankas kontu ar Facebook - pagaidām tas ir atkarīgs no jums. Otrkārt, Facebook pievienošana kombinācijai, protams, raisa bažas par konfidencialitāti, taču no drošības viedokļa tas nav slikts. Vai esat kādreiz dzirdējis par Facebook uzlaušanu un informācijas noplūdi? Nē? Tas ir tāpēc, ka Facebook ir ļoti laba drošības komanda, kas patiešām rūpējas par jūsu konta aizsardzību. Piemēram, Facebook ļauj divfaktoru autentifikācijai izmantot YubiKey, kas pašlaik tiek uzskatīts par visdrošāko 2FA īstenošanas veidu.

Tātad, ja Facebook pilda solījumu neizpaust jūsu bankas datus trešām pusēm, varat uzskatīt, ka tas ir drošs, ja vien esat pareizi iestatījis kontu. Mēs iesakām, lai visi Facebook lietotāji noteikti izlasa ekspertu rakstus par Facebook un tā drošības iestatījumiem.