Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Praktiski

Padomi naudas ietaupīšanai pirms lielajiem rudens tēriņiem

© f64

Rudens ir laiks, kurā lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju ikdienas tēriņi palielinās, tāpēc vasaras izskaņa ir laiks, kad sākt domāt par to, kā izlietot esošo naudu efektīvi un tādējādi iekrātu ziemai. Aicinām iepazīties ar "Ferratum Bank" piedāvātajiem padomiem.

Atrodi, kur ietaupīt

Ja esi saņēmies kardināli ierobežot savus izdevumus, no sākuma apskaties un izanalizē, kur tev patiešām vajag tērēt katru nedēļu. Iespējams, tev nav katru dienu jāpasūta ēdiens uz mājām, nav jāpērk dārgas smaržas un tā joprojām.

Ja tev ir gaidāms kāds lielāks pirkums vai ceļojums, vai arī tev vienkārši gribas beidzot dzīvot taupīgi un atļauties vairāk, un tu esi nolēmis to darīt tagad, sāc ar savu ieņēmumu un izdevumu uzskaiti. To var darīt uz lapiņas vai "Excel" tabulā - kā tev ērtāk. Piefiksē visus mēneša ienākumus un sagaidāmos fiksētos izdevumus, kurus nevar atlikt - īre, telefons, internets, apkure, apdrošināšana, transports, higiēnas piederumi u.c. Šajā pozīcijā nekāda lielā taupīšana neizdosies. Apskaties, kādi ir tavi neregulārie izdevumi - ceļojumi, apģērbs, skaistumkopšana un dāvanas. Te var ietaupīt diezgan daudz, tāpat kā uz pārtiku un izklaidēm. Piefiksē, cik, pēc neatliekamo izdevumu daudzuma, tev mēnesī paliek pāri naudas, un tad ķeries pie nākamo punktu izpētes.

Pārtika - visplašākās iespējas

Tā vietā, lai ikdienas pusdienu pārtraukumā iegādātos kafejnīcā dārgus salātus un veikalā "paķertu" gatavu smūtiju, ņem uz darbu savu ēdienu. Noorganizē tā, lai tev darbavietā būtu savs šķīvis un piederumi, un mielojies vai nu ar mājās sagatavotu gatavu ēdienu vai lielveikalā nopirktu tunča bundžiņu, konservētiem vai svaigiem augļiem, rīsu krekeriem utt.

Izvairies no "junk food", un tu redzēsi, ka spēj ēst ļoti veselīgi. Svarīgi, lai tev mājās būtu šādu ēdienu rezerves un tev nebūtu attaisnojuma "man nepietika laika". Tāpat uz ēdienu var ietaupīt, pērkot tā lētākās versijas, kas bieži ir atrodamas zem veikala zīmola nosaukumiem - bakaleja, piena produkti, pat kafija. Slaveno zīmolu kvalitāte diži neatšķiras no to vienkāršākajām alternatīvām. Tāpat tu vari izvēlēties lētākus gaļas gabalus, piemēram, pirkt nevis karbonādes izgriezumu, bet lāpstiņu. Garšas ziņā nekādas atšķirības.

Lētāks transports

Izmanto siltās vasaras beigas un rudens sākumu, lai brauktu ātri un lēti. Visefektīvāk būs iegādāties lietotu divriteni un doties ar to ielās. Protams, ja esi liels staigātājs, vēl lētāk būs iet ar kājām, tikai tad tev īpaši jāpiedomā pie kvalitatīviem un, galvenais, ērtiem apaviem, lai gājiens neradītu mokas. Katrā ziņā atceries - sabiedriskais transports arī ir alternatīva un noteikti tam būtu jādod priekšroka, salīdzinājumā ar taksometru, ja tu esi pieradis pārvietoties ar to. Ja nu pārvietojies ar mašīnu, vienmēr pārbaudi, kādas ir cenas pilsētas degvielas uzpildes stacijās - tās var mainīties ne tikai dažādu zīmolu ietvaros, bet pat vienas firmas robežās, atkarībā no benzīntanka ģeogrāfiskā novietojuma. Laicīgi izpēti autostāvvietu maksas un atstāj mašīnu tur, kur tās ir vislētākās vai to nav vispār.

Rīkojies gudrāk savā mājsaimniecībā

Varbūt ir vērts aprunāties ar nama apsaimniekotāju par īres maksas pazemināšanu? Tas var neizdoties, bet mēģināts nav zaudēts - ja nu paveicas? It īpaši tad, ja tu visu laiku esi bijis disciplinēts maksātājs. Tāpat tu vari vienoties ar savu kaimiņu par interneta maksas dalīšanu - moderns "Wi-Fi" ir gana spēcīgs, lai signāls būtu vairākos dzīvokļos un jums noteikti pietiks ar vienu staciju, kuras pieslēgumu varat maksāt uz pusēm. Ja tev mājās ir printeris, atceries - krāsaina tinte ir visdārgākā, izvēlies melnbalto druku un apdrukā lapas no abām pusēm.

Ja printeris neparedz abu pušu apdruku, no sākuma izdrukā nepāra lapas, pēc tam ievieto izdrukas printerī un izdrukā pāra lapas. Mūsdienu interneta laikmetā tu mierīgi vari atteikties no televizora un maksāt tikai interneta rēķinu - tāpat teju visu TV var noskatīties datorā. Izvēlies vislētāko mobilo pieslēgumu ar minimālu zvanu un īsziņu, un datu skaitu.

Veido krājumus ziemai

Tagad, rudenī, var nopirkt ļoti lētus dārzeņus, īpaši, ja pērc vairumā un īsu brīdi pirms tirgus slēgšanas. No tomātiem, kabačiem, paprikas, burkāniem un jebkā, kas tev garšo, pievienojot cukuru, sāli un etiķi var pagatavot brīnišķīgus ziemas salātus, zupas bāzes, sautējumus, kurus ziemā vajadzēs tikai izliet no burciņas, tādejādi ietaupot ne tikai laiku, bet arī naudu par dārgajiem ziemas dārzeņiem. Protams, nelielām kulinārām iemaņām ir jābūt, burkas un vāki ir jāsterilizē, bet šāda veida padomi un kaudze ar receptēm, ja neuzticies savai intuīcijai, ir atrodami internetā biezā slānī.