Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Praktiski

RECEPTES: Tvaicēti ēdieni

Viens no veselīgākajiem un arī senākajiem ēdiena gatavošanas veidiem ir tvaicēšana. Izmantojot tvaicējamo katlu, produkti gatavojas vienmērīgi, visu laiku nav jāstāv pie plīts, lai pieskatītu ēdienu, – tas nozīmē, ka tiek ietaupīti gan laiks, gan spēks.

Nav jāuztraucas, ja mājās nav speciāla tvaicējamā katla, šim nolūkam var izmantot tradicionālu katlu ar sietiņu. Tvaicēšanas procesā produktus neiegremdē ūdenī, bet tie nonāk tvaika iedarbībā, jo tiek ielikti tvaicējamā sietiņā. Tvaicēt iespējams itin visu, ne tikai dārzeņus, bet arī zupas, jebkuru gaļu, zivis, putras un olas, tāpēc aplams ir pieņēmums, ka tvaicēšana ierobežo ēdienu daudzveidību. Tvaicēti produkti nezaudē dabisko garšu, formu, saglabā arī vitamīnus, mikroelementus un citas vielas. Nav pareizs uzskats, ka tvaicēti ēdieni jāsaista ar diētu. Tos var gatavot pēc savas patikas kaut vai katru dienu, tie ir viegli sagremojami un atvieglo kuņģa – zarnu trakta darbību, nesatur liekas kalorijas, kaitīgo holesterīnu un šlakvielas. Tiem, kuri pieraduši ēst ceptus kartupeļus vai gaļu, sākumā tvaicētu ēdienu garša var šķist sāja. Lai pāreja uz tvaicētiem ēdieniem notiktu pakāpeniski, tad ieteicams produktiem pievienot dažādas mērces un garšvielas.

Padomi

• Tvaicēt nav iespējams sēnes, tās jāvāra lielā ūdens daudzumā.

• Tvaicēšanai ieteicams izmantot tikai kvalitatīvus un svaigus produktus. Nedaudz bojāti un mīksti dārzeņi un augļi tvaicēšanas procesā iegūst nepatīkamu garšu un aromātu.

• Brūnajiem rīsiem vispiemērotākais gatavošanas veids ir tvaicēšana, jo tad nepazūd to sastāvā esošais B1 vitamīns. Tas pats attiecas arī uz upju zivīm.

***

RECEPTES

Tvaicēta pildīta paprika

Sastāvdaļas: rīsi, sīpols, burkāns, paprika, tomātu pasta, garšvielas.

Pagatavošana: izvāra rīsus, sīpolu un burkānu sagriež un apcep eļļā. Samaisa rīsus un apceptos dārzeņus, pievieno garšvielas. Nomazgā papriku un iztīra sēklas. Liek piparos pildījumu. Traukā, kur paredzēts gatavot pildīto papriku, ielej nedaudz ūdens un iemaisa tajā tomātu pastu, pievieno kariju un pētersīļus. Ieliek piparus mērcē un liek tvaicēties 30 minūšu.

Tvaicēta zupa

Sastāvdaļas: 400 g svaigu kāpostu, 3–4 kartupeļi, burkāns, 200 g konservētu sēņu, pustējkarote asafetīdas, sāls, kurkuma, dilles, pētersīļi, lauru lapa.

Pagatavošana: kāpostus sasmalcina, kartupeļus un burkānus sagriež nelielos kubikos. Visus dārzeņus samaisa, pievieno sēnes un garšvielas. Liek produktus tvaicējamā katlā un gatavo 20 līdz 30 minūšu. Kad dārzeņi ir gatavi, tos liek buljonā, un turpina zupu tvaicēt 10 minūšu. Pasniedz ar krējumu un zaļumiem – dillēm un pētersīļiem.

Tvaicētas kotletes no teļa gaļas

Sastāvdaļas: 250 g teļa gaļas, 50 g baltmaizes, 3 ēdamkarotes piena, ēdamkarote eļļas, garšvielas.

Pagatavošana: sasmalcinātai baltmaizei uzlej pienu. Teļa gaļu divas reizes izlaiž caur gaļas maļamo mašīnu kopā ar izmērcēto baltmaizi. Pievieno eļļu un garšvielas. Izveido kotletes. Iesmērē tvaicējamā katla restītes ar eļļu, liek uz tām kotletes un tvaicē apmēram 30 minūšu. Pasniedz ar svaigiem dārzeņiem un zaļumiem.