Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Šveice un EK vēlas nekavējoties sākt sarunas par sadarbības līgumu

© Reuters/Scanpix/Leta

Šveices valdība un Eiropas Komisija (EK) vēlas nekavējoties sākt sarunas par sadarbības līgumu, piektdien paziņojušas abas puses.

Bernes un Briseles attiecības ir saspīlētas, kopš Šveice 2021.gada maijā pēkšņi pārtrauca gadiem ilgušās sarunas par visaptveroša līguma noslēgšanu ar ES.

Šobrīd Šveices un ES attiecības regulē neskaitāmi līgumi, un jau desmitgadi ilgst diskusijas par visaptveroša līguma slēgšanu, lai harmonizētu tiesisko ietvaru, kas regulē abu pušu attiecības. Taču sarunas nonāca strupceļā, kad Brisele atteicās no iecerētā līguma izslēgt tādus būtiskus jautājumus kā valsts atbalsts, algu aizsardzība un pārvietošanās brīvība.

Šveice un EK šodien publicēja 13 lappušu biezu dokumentu, kas kalpos kā ietvars turpmākajām sarunām. Tagad abām pusēm jāsaņem mandāts virzīties uz priekšu, ar mērķi pabeigt sarunas 2024.gadā.

Sarunu mērķis ir panākt vienošanos, kas ļautu Šveicei efektīvāk sadarboties ar Eiropas Savienību vairākās jomās, tai skaitā tādās jomās kā Eiropas iekšējais tirgus, transports, elektroenerģija un Šveices dalība Eiropas pētniecības programmās.

ES ir vissvarīgākā Šveices tirdzniecības partnere, un abas puses pauda pārliecību, ka pozitīvs iznākums ir iespējams.