Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Tusks devis Polijas premjerministra zvērestu

© EPA/Scanpix/Leta

Polijas jaunais premjerministrs Donalds Tusks un viņa valdības ministri trešdien deva zvērestu Polijas prezidentam Andžejam Dudam.

Tusks un viņa ministri uz ceremoniju prezidenta pilī ieradās autobusā Polijas karoga krāsās un ar uzrakstu "Paldies, Polija!".

Tuska valdība otrdien tika apstiprināta ar 248 balsīm par un 201 pret parlamenta apakšpalātā Sejmā, kurā ir 460 deputāti.

Iepriekšējā Polijas premjerministra Mateuša Moravecka valdība pirmdien zaudēja parlamenta uzticības balsojumā. Saskaņā ar konstitūciju jaunajam premjerministram 14 dienu laikā ir jāiztur parlamentā uzticības balsojums, bet Moraveckim tas neizdevās.

Tādējādi tika pielikts punkts astoņus gadus ilgajam periodam, kurā pie varas atradās nacionālkonservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS), un pavērts ceļš līdzšinējai opozīcijai veidot savu valdību Tuska vadībā.

15.oktobrī notikušajās parlamenta vēlēšanās trīs opozīcijas saraksti - Tuska vadītā "Pilsoniskā koalīcija" (KO), apvienība "Trešais ceļš" (TD) un kreisi centriskā partija "Jaunie kreisie" - kopā ieguva 53,7% balsu un attiecīgi 248 no 460 deputātu vietām, proti, absolūto vairākumu.

PiS vēlēšanās izcīnīja tikai 194 mandātus un tai bija maz izredžu atrast koalīcijas partnerus.