Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Vācijas valdība panākusi pēdējā brīža vienošanos budžeta krīzes izbeigšanai

© EPA/Scanpix/Leta

Vācijas kanclera Olafa Šolca vadītā koalīcija panākusi pēdējā brīža vienošanos, lai izbeigtu budžeta krīzi, trešdien paziņoja kāds oficiālas informācijas avots.

"Ir panākta vienošanās," norāda informācijas avots, piebilstot, ka sīkāka informācija tikšot publiskota dienas laikā.

Starp koalīcijas partneriem bija radušās domstarpības, kā aizlāpīt budžeta iztrūkumu, kuru radījis nesenais Konstitucionālās tiesas spriedums.

Pēc šī sprieduma valdība bija spiesta pieņemt ārkārtas budžetu 2023.gadam un apturēt 2024.gada budžeta pieņemšanu.

Vācijas Konstitucionālā tiesa 15.novembrī atzina, ka Covid-19 pandēmijas apkarošanai atvēlēto 60 miljardu eiro novirzīšana klimata pārmaiņu ierobežošanai bijusi antikonstitucionāla.

Vācijās konstitūcija stingri ierobežo jaunu valsts parādsaistību uzņemšanos.

Lai novērstu pandēmijas sekas, federālā valdība palielināja 2021.gada budžetu, apgalvojot, ka konstitūcijā noteikto valsts parāda griestu atcelšana esot attaisnojama, jo pandēmija radījusi ārkārtēju situāciju.

Lai izvairītos no jaunu parādsaistību uzņemšanās, koalīcija, kuru veido sociāldemokrāti (SPD), zaļie un liberālā Brīvo demokrātu partija (FDP), 2022.gadā panāca Bundestāga lēmumu, ar kuru ar atpakaļejošu datumu pandēmijas seku novēršanai atvēlētie, taču neiztērētie līdzekļi tiek novirzīti valdības ambiciozās klimata politikas finansēšanai.

Konstitucionālā tiesa šādu praksi atzina par nelikumīgu.

Tiesas spriedums spiedis valdību uz nenoteiktu laiku atlikt Bundestāga balsojumu par 2024.gada budžetu.

Saskaņā ar finanšu ministra un FDP līdera Kristiāna Lindnera aplēsēm tiesas sprieduma rezultātā nākamā gada budžetā radies 17 miljardu eiro liels iztrūkums.