Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Bavārijas premjers aicina partiju "Alternatīva Vācijai" klasificēt kā labēji ekstrēmistisku organizāciju

© IMAGO/dts Nachrichtenagentur/Scanpix/Leta

Vācijas centriski labējās Kristīgi sociālās savienības (CSU) līderis un Bavārijas federālās zemes premjerministrs Markuss Sēders ir izteicies pret eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) aizliegšanu, bet aicinājis to klasificēt valsts mērogā kā labēji ekstrēmistisku organizāciju.

"AfD nicina mūsu demokrātiju un nodarītu lielu kaitējumu mūsu drošībai un labklājībai," Sēders paziņoja grupas "Funke Mediengruppe" laikrakstiem.

"Būtu noderīgi, ja Federālais Konstitūcijas aizsardzības birojs (BfV) atzītu AfD par labēji ekstrēmistisku [organizāciju] valsts līmenī," sacīja Sēders.

BfV piektdien atzina AfD Saksijas nodaļu par labēji ekstrēmistisku organizāciju. Iepriekš par tādām tika atzītas AfD nodaļas Tīringenes un Saksijas-Anhaltes federālajās zemēs.

Saksijā šo partiju tagad novēro BfV vietējā nodaļa. Šajā procesā var tikt izmantotas izlūkdienesta novērošanas metodes.

Sēders brīdināja, ka demokrātija "Vācijas Federatīvās Republikas vēsturē nekad nav bijusi tik apdraudēta kā tagad".

"Panākumus gūst tādi postoši spēki kā AfD un Vāgenknehtas grupa. Tagadējā valdība izrāda mazu spēju rīkoties," sacīja Sēders, kura vadītā CSU līdz ar tās māsaspartiju Kristīgo demokrātu savienību (CDU) atrodas opozīcijā.

Zāra Vāgenknehta, kas oktobrī pameta kreiso ekstrēmistu partiju "Die Linke" (Kreisie), lai dibinātu pati savu partiju, cer pārvilināt AfD vēlētājus.

Sēders, kurš trešdien dosies uz Izraēlu, sacīja, ka AfD aizliegšana būtu "tikpat neveiksmīga kā mēģinājums aizliegt [ekstrēmi labējo] Vācijas Nacionāldemokrātisko partju (NPD)".

"Mums vajag politiski apkarot AfD un atmaskot tās absurdos uzskatus," sacīja Sēders.