Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Bijusī Vācijas kreisi ekstrēmiskās partijas līdere aicina rīkot Bundestāga pirmstermiņa vēlēšannas

© dpa/picture-alliance/Scanpix/Leta

Zāra Vāgenknehta, kas pametusi kreiso ekstrēmistu partiju "Die Linke" (Kreisie), lai dibinātu pati savu partiju, aicina, cik drīz vien iespējams, sarīkot Bundestāga pirmstermiņa vēlēšanas.

Intervijā laikrakstam "Die Welt", kuru paredzēts publicēt svētdien un kuras izvilkumi nonākuši aģentūras DPA rīcībā, viņa atkārtoti norādījusi, ka jaundibināmā partija plāno startēt jau jūnijā gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās.

"Protams, būtu labi, ja sevi izsmēlusī koalīcija vairs neturētos pie varas un mēs, cik drīz vien iespējams, varētu ievēlēt jaunu Bundestāgu," piebildusi Vāgenknehta.

Par pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanu nesen izteikusies arī opozīcijā esošā Bavārijas reģionālā partija Kristīgi sociālā savienība (CSU).

Vāgenknehta ar saviem atbalstītājiem izstājās no "Die Linke" oktobrī un gatavojas janvārī dibināt jaunu partiju.

Viņa atkārtoti apliecinājusi savu nolūku iekļūt valdībā, norādot, ka federālo zemju līmenī ir visai ticama ļaužu gatavība sadarboties ar jaundibināmo partiju.

Lai gan ekonomiskajos jautājumos Vāgenknehta joprojām atbalsta kreiso nostādnes, viņa iestājas par stingru imigrācijas politiku, mudinot Vācijā pāriet uz Dānijas modeli.

Viņa aicina ievērojami paātrināt patvēruma pieprasījumu izskatīšanu.

"Tiem, kam nepienākas patvērums, un tādu ir 90%, nav izredžu šeit palikt un nepienākas sociālie pabalsti," uzsvērusi jaunās partijas dibinātāja.