Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

"Raganu medības" vai pamatots pārkāpums? Kā attīstījusies Džonsona "kovida ballītes" lieta?

© PA/Scanpix/Leta

Lielbritānijas parlamenta deputāti pirmdien ar pārliecinošu balsu vairākumu anulēja bijušā premjerministra Borisa Džonsona parlamenta caurlaidi un apstiprināja ziņojumu, kurā secināts, ka bijušais Konservatīvās partijas līderis melojis parlamentam par biroja ballītēm laikā, kad spēkā bija pulcēšanās ierobežojumi koronavīrusa pandēmijas dēļ.

Pēc stundām ilgām debatēm, kas notika Džonsona 59.dzimšanas dienā, britu parlamenta deputāti pirmdien ar 354 balsīm par un septiņām pret apstiprināja Privilēģiju komitejas secinājumus. Liela daļa Konservatīvās partijas deputātu, arī pašreizējais premjerministrs Riši Sunaks, balsojumā atturējās.

Debašu laikā deputāti, tajā skaitā Džonsona priekštece Terēza Meja, aicināja kolēģus nosodīt bijušo premjeru, kurš 9.jūnijā paziņoja, ka noliek parlamenta deputāta mandātu saistībā ar starppartiju parlamenta komitejas izmeklēšanu par to, vai viņš maldinājis parlamentu par ballītēm, kas rīkotas koronavīrusa pandēmijas mājsēdes laikā.

Meja norādīja, ka Džonsona rīcības nosodījums būtu "neliels, bet nozīmīgs solis, lai atjaunotu cilvēku uzticību" parlamentam.

Meja aicināja torijus parādīt, ka "esam gatavi rīkoties, kad vienam no savējiem, neskatoties uz augsto rangu, tiek atklāti trūkumi".

Pašreizējais premjerministrs, lai gan solīja atjaunot valdības godīgumu un uzteica starppartiju komitejas "rūpīgo" darbu, neizteicās par to, kā deputātiem vajadzētu balsot, un pats balsojumā atturējās.

Džonsons un viņa atbalstītāji, kuru skaits gan sarūk, ziņojumu nosaukuši par "raganu medībām" un apzinātu mēģinājumu bijušā premjera rīcību "interpretēt pēc iespējas nelabvēlīgāk".

Komitejas 106 lappušu garajā ziņojumā secināts, ka Džonsons tīši maldinājis deputātus par ballītēm Dauningstrītā karantīnas laikā, kad viņš ieņēma Lielbritānijas premjerministra amatu. Tajā uzsvērts, ka "līdz šim neviens premjerministrs nav pieķerts apzinātā parlamenta apakšpalātas maldināšanā".

Starppartiju Privilēģiju komiteja paziņojusi, ka Džonsons tiktu atstādināts no parlamenta deputāta pienākumu pildīšanas uz 90 dienām par atkārtotiem parlamenta noteikumu pārkāpumiem un mēģinājumiem graut parlamentāro procesu, taču viņš izvairījies no oficiālām sankcijām, pagājušajā nedēļā noliekot deputāta mandātu.

Pēc Džonsona lēmuma par mandāta nolikšanu vienīgais sods, kuru varēja ierosināt Privilēģiju komiteja, ir parlamenta caurlaides anulēšana. Tradicionāli bijušajiem deputātiem ir tāda caurlaide.

Deputāta mandāta nolikšana nozīmē, ka Lielbritānijā gaidāmas jau četras iespējamās papildvēlēšanas, no kurām trīs saistāmas ar ballīšu skandālu.

Džonsons, kurš premjerministra amatā stājās 2019.gadā, pagājušā gada jūlijā bija spiests atkāpties vairāku skandālu dēļ, kas cita starpā saistīti ar Covid-19 karantīnas režīma pārkāpumiem Dauningstrītā, izšķērdīgu oficiālās rezidences renovāciju un nepiedienīgā uzvedībā apsūdzēta kandidāta iecelšanu augstā amatā.

Bijušais žurnālists Džonsons ir bijis parlamenta deputāts no 2001. līdz 2008.gadam un no 2015.gada.