Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Čehija pārliecināta, ka Stambulas konvencijas ratifikācija ES līmenī tika sasteigta

© unsplash.com

Čehija atturēsies no balsojuma Eiropas Savienības (ES) Padomē par Stambulas konvencijas ratifikāciju, trešdien nolēmusi Čehijas valdība.

ES Patstāvīgo pārstāvju komiteja (COREPER) trešdien apstiprināja ES Padomes lēmumu ratificēt Stambulas konvenciju un pēdējais balsojums paredzēts 1.jūnijā.

Čehijas tieslietu ministrs Pāvels Blažeks paziņojis, ka Zviedrija ar šo tēmu vēlējās atklāt savu sešu mēnešu ilgo ES prezidentūru, tāpēc Stambulas konvencijas ratifikācija ES līmenī tika sasteigta.

Stambulas konvenciju Eiropas Padome pieņēma 2011.gadā, tā stājās spēkā 2014.gadā, un Eiropas Savienība to parakstīja 2017.gada jūnijā. Tas ir pirmais šāda veida starptautisks dokuments.

Stambulas konvencijas mērķis ir novērst un izskaust vardarbību pret sievietēm, kā arī novērst un izskaust vardarbību ģimenē. Ar konvenciju tiek izveidots visaptverošs un daudzpusīgs tiesiskais regulējums nolūkā aizsargāt sievietes no visu veidu vardarbības, mazināt un izskaust vardarbību ģimenē.

Lai gan ES ir parakstījusi šo dokumentu, tā līdz šim vilcinājusies ar pilnu ratifikāciju, jo dažas dalībvalstis ir atteikušās to darīt.

Kamēr lielākā daļa valstu jau ir ratificējušas konvenciju valsts mērogā un tām nav iebildumu pret ratifikāciju ES līmenī, sešas valstis - Bulgārija, Čehija, Ungārija, Latvija, Lietuva un Slovākija - joprojām vilcinās vai iebilst pret šo dokumentu gan nacionālajā, gan ES līmenī.

ES Tiesa 2021.gada 6.oktobrī atzina, ka Eiropas Savienība var ratificēt Stambulas konvenciju arī bez visu dalībvalstu piekrišanas.

Čehijas valdība plāno izlemt par konvencijas ratifikāciju nacionālā līmenī nedēļas laikā, un pēc tam varētu nodot to ratificēšanai parlamenta apakšpalātā. Tomēr valdība nolēma nebalsot par to ES līmenī, jo valstī vēl turpinās debates par šo jautājumu.

Blažeks norādīja, ka Čehijā ir divas nometnes ar kategoriskiem uzskatiem. Viena nometne uzskata, ka konvencijas pieņemšana iznīcinās pasauli, bet otra - ka tā spēs uzreiz izbeigt visa veida vardarbību pret sievietēm. Ministrs atzina, ka neviens no šiem skatījumiem nav pareizs.

Čehijas piecu partiju koalīcijas valdība joprojām ir sašķelta jautājumā par Stambulas konvenciju.