Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Baidens pirmoreiz uzliek veto Kongresa pieņemtam likumprojektam

© AP/Scanpix/Leta

 ASV prezidents Džo Baidens pirmdien pirmoreiz uzlika veto Kongresa pieņemtam likumprojektam, kas paredzēja aizliegt pensiju fondiem ņemt vērā progresīvus principus savos lēmumos par investīcijām.

Republikāņu ierosinātais likumprojekts būtu atcēlis Nodarbinātības ministrijas noteikumu, kas ļauj pensiju fondu pārvaldniekiem ņemt vērā vides, sociālos un pārvaldības (ESG) faktorus savu lēmumu pieņemšanā.

80 gadus vecais Baidens atteicās parakstīt šo likumprojektu, apgalvojot, ka tas apdraud senioru ietaupījumus, "padarot riska faktoru ņemšanu vērā par nelikumīgu".

"Jūsu plānu pārvaldniekam jābūt spējīgam aizsargāt jūsu sūri grūti nopelnītos ietaupījumus - neatkarīgi no tā, vai kongresmenei Mārdžorijai Teilorei Grīnai tas patīk vai ne," sacīja Baidens, pieminot republikāņu galēji labējā spārna pārstāvi.

Republikāņi, kas uzskata tā sauktos ESG faktorus par politisku iejaukšanos, izmantoja savu nelielo vairākumu Pārstāvju palātā, lai panāktu šī likumprojekta pieņemšanu.

Lai gan Senātā neliels vairākums ir demokrātiem, trīs demokrātu senatoru prombūtne un divu demokrātu senatoru nostāšanās republikāņu pusē noveda līdz šī likumprojekta pieņemšanai arī Kongresa augšpalātā.

Likumprojekta atbalstītāji uzsver, ka ESG faktori ir kreisi sociālu uzskatu motivēti un tiem nevajadzētu kļūt par finanšu darījumu daļu.

Centriskais demokrātu senators Džo Mančins, kuram ir intereses Rietumvirdžīnijas fosiliju degvielu nozarē, nosauca Baidena veto par "tracinošu".

"Lai gan šis noteikums ir skaidri un no abu partiju puses noraidīts Kongresā, prezidents Baidens izvēlas stādīt savas administrācijas progresīvo darba kārtību augstāk par amerikāņu tautas labklājību," sacīja Mančins.

"Ir skaidrs, ka prezidents Baidens grib, lai Volstrīta izmantotu jūsu sūri grūti nopelnīto naudu nevis jūsu ietaupījumu palielināšanai, bet galēji kreisas politiskās darba kārtības finansēšanai," sacīja Pārstāvju palātas republikāņu spīkers Kevins Makartijs.

"Tas kaitēs senioriem un strādājošajiem, sevišķi pēc tam, kad prezidenta Baidena neapdomīgie tēriņi izraisīja rekordlielu inflāciju un straujas procentlikmju paaugstināšanas."