Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

"Es izmantošu savas pilnvaras." Erdogans nolemj pārcelt prezidenta vēlēšanas

© VIA REUTERS/Scanpix/Leta

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans svētdien apstiprināja, ka jūnijā paredzētās parlamenta un prezidenta vēlēšanas tiek plānots rīkot jau agrāk - 14.maijā.

Mājienu par vēlēšanu pārcelšanu Turcijas prezidents bija devis jau trešdien. Svētdien valsts ziemeļrietumu pilsētā Bursā, tiekoties ar jaunajiem vēlētājiem, Erdogans nepārprotami paziņoja, ka vēlēšanas iecerēts rīkot jau 14.maijā.

"Es izmantošu savas pilnvaras, (..) lai vēlēšanu datumu pārceltu uz agrāku laiku - 14.maiju," sacīja prezidents.

"Tās nebūs pirmstermiņa vēlēšanas, bet vēlēšanu datuma pārcelšana uz agrāku laiku," norādīja Erdogans. Līdz šim vēlēšanas tika plānots rīkot 18.jūnijā.

Prezidents piebilda, ka par vēlēšanu datumu noteikt 14.maiju oficiāli aicinās 10.martā.

Kā liecina sabiedriskās domas aptaujas, Erdogana pārvēlēšana nebūt nav droša.

Sagaidāms, ka vēlēšanās maijā Erdogans varētu saņemt vairāk balsu nekā tad, ja tās notiktu jūnijā, jo tad musulmaņu reliģisko svētku dēļ daudzi nedotos balsot.

Erdogans kandidē uz trešo amata termiņu, kas, kā uzskata opozīcija, ir pretrunā ar konstitūciju.

Pirmo reizi prezidenta amatā Erdogans tika ievēlēts 2014.gadā, bet 2018.gadā pārvēlēts. Trešais pilnvaru posms iespējams, vienīgi ja parlaments liek rīkot pirmstermiņa vēlēšanas.

Erdogana atbalstītāji argumentē, ka viņš 2018.gadā ievēlēts prezidenta amatā atbilstoši jaunajai prezidentālajai sistēmai pēc vērienīgiem konstitūcijas grozījumiem. Viņa iepriekšējais posms prezidenta amatā līdz ar to jaunajā sistēma netiek skaitīts, viņi apgalvo.

Konstitucionālo juristu vidū šajā jautājumā nav vienprātības.