Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

15. balsošanas kārtā beidzot ievēlēts ASV Pārstāvju palātas spīkers

© AP/Scanpix/Leta

ASV Pārstāvju palātas republikāņu līderis Kevins Makartijs sestdienas rītā ievēlēts palātas spīkera amatā.

57 gadus vecais Makartijs Kongresa apakšnama spīkera amatā tika ievēlēts 15. balsošanas kārtā balsošanas ceturtajā dienā, jo iepriekšējā kārtās viņa ievēlēšanu bloķēja republikāņu partijas labējā spārna likumdevēji.

Makartijs ieguva 216 balsis pret demokrātu mazākuma līdera Hakīma Džefrīza 212 balsīm. Pēdējā kārtā seši kongresmeņiem nebalsoja ne par vienu no kandidātiem, kas nodrošināja Makartija uzvaru, un viņš amatā nomainīs demokrāti Nensiju Pelosi. Tas ir trešais ietekmīgākais amats aiz prezidenta un viceprezidenta.

Situācija, ka Pārstāvju palātas spīkera ievēlēšanai vajadzīgas vairākas vēlēšanu kārtas, iepriekš bija pieredzēta 1923.gadā. Toreiz spīkers tika ievēlēts pēc deviņām vēlēšanu kārtām.

Tagadējās Kongresa apakšnama spīkera vēlēšanas kļuva par ilgākajām pēdējo 164 gadu laikā. 1859.gadā spīkera ievēlēšanai bija vajadzīgas 44 vēlēšanu kārtas.

Absolūts rekords tika uzstādīts 1855.gadā, kad spīkers tika ievēlēts 133 vēlēšanu kārtās, kas notika divu mēnešu laikā.

Spīkera neievēlēšanas dēļ Pārstāvju palāta nespēja oficiāli pieņemt zvērestu no jaunievēlētajiem kongresmeņiem, izskatīt likumus un analizēt prezidenta Džo Baidena un viņa administrācijas darbības.

Jau vēstīts, ka ASV pēc novembrī notikušajām vidustermiņa vēlēšanām otrdien pirmo reizi sapulcējās jaunais ASV Kongresa sastāvs.

Republikāņi pārņem kontroli pār ASV Kongresa apakšnamu Pārstāvju palātu, bet Kongresa augšpalātā Senātā nelielu vairākumu saglabā demokrāti. Kongress turpmāk būs sašķelts, katrai partijai kontrolējot savu palātu.

Vidustermiņa vēlēšanās tika pārvēlēti visi 435 Pārstāju palātas locekļi un 35 no 100 senatoriem.

Republikāņiem ir pavisam neliels vairākums Pārstāvju palātā - 222 balsis pret demokrātu 212.

Kontrole pār ASV Kongresa apakšnamu ļaus republikāņiem ar jaunu sparu pretoties ASV prezidenta Džo Baidena darba kārtības īstenošanai viņa prezidentūras pēdējos divos gados.

Republikāņi jau ir ierosinājuši Kongresa izmeklēšanu pret Baidenu un citiem valdības locekļiem un spēs bloķēt likumdošanas procesu.