Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Bulgārijā premjera amatam tiks virzīts ķīmijas profesors

© Ekrānuzņēmums

Uz Bulgārijas premjerministra amatu tiks virzīts bijušais izglītības ministrs un ķīmijas profesors Nikolajs Denkovs, paziņojusi pretkorupcijas partija "Mēs turpinām pārmaiņas" (PP).

Bulgārijas parlaments balsojumā trešdien noraidīja 2.oktobra likumdevēju sapulces vēlēšanās visvairāk balsu saņēmušās konservatīvās partijas GERB izvirzīto premjeru līdz ar viņa izveidoto ministru kabinetu.

GERB premjera amatam piedāvāja politikas jaunpienācēju Nikolaju Gabrovski.

Tomēr 51 gadu vecais neiroķirurgs Gabrovskis un viņa ierosinātais tehnokrātu kabinets spēja saņemt vien 113 no 238 klātesošo deputātu balsīm, nespējot iegūt vienkāršo balsu vairākumu.

Tagad valdības sastādīšanas uzdevums nonācis pie vēlēšanu otrās vietas ieguvēja - pretkorupcijas partijas "Mēs turpinām pārmaiņas" (PP). Taču maz ticams, ka tai izdosies izveidot valdību.

PP paziņojusi, ka vedīs nopietna sarunas tikai ar partiju "Demokrātiskā Bulgārija", taču ar šo divu partiju balsīm nepietiek veiksmīgam balsojumam parlamentā.

"Mērķis ir noskaidrot, kas mūs var vienot. Tiem, kas ir gatavi atbalstīt šādu valdību, ir jāapņemas strādāt, lai īstenotu mūsu noteikto politiku," paziņoja Denkovs.

Denkovs atbalsta liberālu reformu Bulgārijas izglītības sistēmā. Viņš bijis izglītības ministrs trīs pagaidu un vienā pilntiesīgā valdībā, taču viņam nav pieredzes citās jomās.

Bulgārijā jau gandrīz divus gadus atrodas smagā politiskā krīzē, un pastāv risks, ka 2023.gada pavasarī atkal būs nepieciešams organizēt parlamenta vēlēšanas.