ASV kritiku izpelnas izraēliešu politiķis par piedalīšanos ekstrēmistu piemiņas pasākumā

© Reuters/Scanpix/Leta

Vašingtona asi kritizē Izraēlas galēji labējās partijas "Jūdu vara" līdera Itamara Ben Gvira piedalīšanos pasākumā par godu ebreju ekstrēmistu organizācijai.

"Svinēt teroristu organizācijas mantojumu ir pretīgi. Citādi to nevar nosaukt," izteicies ASV Valsts departamenta preses pārstāvis Neds Praiss.

Vašingtona ir nobažījusies par galēji labējās politiskās partijas "Kahane Chai" mantojumu un vardarbīgi noskaņoto labējo ekstrēmistu retoriku, norādījis Praiss.

"Kahane Chai" cēlusies no partijas "Kach", kuru savulaik nodibināja par rasistu uzskatītais rabīns Meirs Kahane, kurš gāja bojā atentātā 1990.gadā.

Praiss aicināja izraēliešu grupējumus saglabāt mieru un nesaasināt spriedzi.

Pēc 1.novembrī notikušajām Izraēlas parlamenta vēlēšanām Ben Gvirs nonācis izdevīgā pozīcijā, lai pieprasītu amatu valdībā, kuru gatavojas izveidot bijušais Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu. Ben Gvirs pat varētu iegūt amatu, kas saistīts ar Izraēlas un palestīniešu konfliktu.

Ceturtdien notikušajā ceremonijā Ben Gvirs paziņoja, ka Meiru Kahani galvenokārt raksturojusi mīlestība uz Izraēlu bez kompromisiem vai citiem apsvērumiem.

Viņš arī izteicās, ka neatbalsta visu arābu izraidīšanu, un tika izsvilpts par šiem vārdiem.

Ben Gvira ideoloģija ir tuva Meira Kahani uzskatiem, kura dibinātā partija "Kach" tika aizliegta Izraēlā pēc tam, kad 1994.gadā kāds partijas atbalstītājs nogalināja 29 palestīniešus lūgšanas laikā Hebronā.

ASV 1997.gadā iekļāva "Kahane Chai" teroristu organizāciju sarakstā.

Politika

Bijušajam Ņujorkas mēram, federālajam prokuroram un Donalda Trampa personiskajam advokātam Rūdolfam Džuliāni atņemta advokāta licence Ņujorkas štatā, tiesai secinot, ka viņš vairākkārt melojis saistībā ar 2020.gada prezidenta vēlēšanu iznākumu.

Svarīgākais