Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Francijas Nacionālajā apvienībā Lepēnu nomaina jauns līderis

© Scanpicx

Francijas galēji labējā Nacionālā apvienība (RN) par jauno partijas līderi, kam jānomaina Marina Lepēna, ievēlējusi Žordānu Bardellu.

Par 27 gadus veco Bardellu, kas tiek uzskatīts par Lepēnas protežē, balsojuši 85% partijas biedru, bet viņa konkurents Luī Alio, kas ieņem Perpiņānas mēra amatu, ieguvis tikai 15% balsu.

Lai gan Lepēnai arī trešajā mēģinājumā neizdevās uzvarēt prezidenta vēlēšanās un nācās piekāpties pašreizējam Elizejas pils saimniekam Emanuelam Makronam, jūnijā notikušajās parlamenta vēlēšanās RN guva vēl nepieredzētu panākumus, izcīnot Nacionālajā sapulcē 89 vietas.

"Vairāk nekā 40 cīņas gados Nacionālai frontei izdevies smagākās problēmas, ar kādam saskaras mūsu sabiedrība, izvirzīt politisko debašu centrā," norādīja Lepēna, uzrunā, kurā pavēstīja par sava pēcteča ievēlēšanu.

Lepēnai cenšoties atbrīvoties no antisemītu un ekstrēmistu tēla, kāds savulaik piemita viņas tēva dibinātajai partijai, kas tolaik nesa Nacionālas frontes vārdu, 2018.gadā tika mainīts arī tās nosaukums.

Tikmēr tā dibinātājs Žans Marī Lepēns no partijas rindām tika izslēgts vēl 2015.gadā.

Baradella ir paudis stingru atbalstu savas priekšteces centieniem panākt, lai Nacionālā apvienība kļūtu par meinstrīma partiju.

Pēc atkāpšanās no partijas līdera amata, Lepēna pievērsīsies RN frakcijas vadībai Nacionālajā sapulcē, kas viņai varētu nodrošināt labu placdarmu, lai 2027.gadā vēlreiz startētu prezidenta vēlēšanās.