Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Ungārija nav gatava atbalstīt jaunās ES sankcijas pret Krieviju, ja tās ietvers enerģētikas nozari

© Pixabay

Ungārija nevarēs atbalstīt jaunās Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret Krieviju, ja tās saturēs sankcijas pret enerģētikas nozari, ceturtdien paziņojis Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna biroja vadītājs Gergejs Gujāšs.

Eiropas Komisija (EK) trešdien ierosināja vērst pret Krieviju jaunas sankcijas, cita starpā nosakot arī naftas cenu griestus un stingrākus tirdzniecības ierobežojumus.

Ierosinātās sankcijas nav tik stingras, kā cerēja Polija un Baltijas valstis, un, piemēram, nesatur aizliegumu importēt dimantus no Krievijas. Taču ES valstīm jābūt vienotām, lai ieviestu sankcijas, un Orbāns tās ir aktīvi kritizējis.

Orbāns pirmdien paziņoja, ka ES ieviestās sankcijas ir atspēlējušās, paaugstinot enerģijas cenas un kaitējot Eiropas ekonomikām.

"Ungārija jau ir daudz darījusi, lai saglabātu Eiropas vienotību, bet, ja paketē būs sankcijas enerģētikas nozarei, tad mēs nevaram un neatbalstīsim tās," paziņoja Gujāšs.

"Mēs gaidām galīgo, pilno sankciju sarakstu un tad varēsim runāt par to. Ungārija nevar atbalstīt sankcijas enerģētikas nozarei," viņš uzsvēra.

Ungārijas valdība arī risina sarunas ar EK par miljardiem eiro lielu ES finansējumu, kas pašlaik nobloķēts, jo EK bažījas par likuma varas ievērošanu Ungārijā. Gujāšs sacīja, ka sagaida vienošanās parakstīšanu šajā jautājumā, jo Budapešta ir gatava ievērot visas savas saistības pret EK.