Lielbritānijas konservatīvie vēlas paātrināt jaunā līdera izvēli

© VIA REUTERS/Scanpix/Leta

Lielbritānijas Konservatīvās partijas komiteja, kas uzrauga līdzšinējā premjerministra Borisa Džonsona pēcteča izraudzīšanās procesu, centīsies panākt, lai kandidātu skaits tiktu samazināts līdz diviem pretendentiem jau līdz 20.jūlijam, sestdien pavēstījis viens no komitejas locekļiem.

Tā dēvētā 1922.gada komiteja precīzus jaunā līdera vēlēšanu noteikumus un grafiku plāno paziņot nākamajā nedēļā, un daudzi no partijas pārstāvjiem parlamentā prasa procesa paātrināšanu.

Līdz šim par nodomu kandidēt uz partijas līdera un attiecīgi arī uz premjera amatu oficiāli paziņojuši jau četri toriju deputāti, bet vēl kāds ducis izrādījuši ieinteresētību startēt šajā sacensībā.

Pirmajā jaunā līdera izraudzīšanās fāzē kandidātus vētīs 358 toriju pārstāvji parlamentā. Katrā no balsojumiem tiks atmests vismaz viens kandidāts, kurš ieguvis vismazāk balsu, un balsošana turpināsies tik ilgi, kamēr būs atlikuši tikai divi kandidāti.

Tad sekos otrā fāze, kurā uzvarētāju aizklātā balsojumā pa pastu noteikts partijas ierindas biedri.

Sarunā ar radiostaciju "Times Radio" 1922.gada komitejas mantzinis Džefrijs Kliftons-Brauns izteicies, ka pat pašu kandidātu interesēs ir relatīvi agrā stadijā atsijāt tos, kam nav izredžu nonākt līdz finālam.

Viņš norādījis, ka to var panākt, palielinot kandidāta izvirzīšanai nepieciešamo deputātu parakstu skaitu, kā arī paaugstinot balsu skaitu, kas nepieciešams, lai iekļūtu nākamajā vēlēšanu kārtā.

"Manuprāt, mēs spēsim izveidot procedūru, lai līdz diviem vārdiem nonāktu līdz laikam, kad parlaments 20.jūlijā dosies atvaļinājumā," atzinis Kliftons-Brauns. "Mums atbilde nepieciešama līdz partijas kongresam oktobrī vai, iespējams, agrāk."