Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Navaļniju paredzēts ieslodzīt vēl uz 13 gadiem

© Scanpicx

Putina pretinieks Aleksejs Navaļnijs atrodas cietumā vairāk nekā gadu. Tagad prokuratūra jaunā prāvā pieprasa papildu gadus cietumā. Runa ir par iespējamu piesavināšanos un apvainošanu, ziņo vācu portāls "Der Spiegel".

Tiesa notiek Vladimiras apgabala Pokrovas pilsētas tiesā, kur Navaļnijs izcieš sodu citā lietā. Tā ir Maskavas Ļefortovas tiesas izbraukuma sēde.

Šobrīd Navaļnijs atrodas vispārējā režīma kolonijā. Prokuratūras pārstāve precizēja, ka jaunajā lietā pieprasa brīvības atņemšanu stingrā režīma kolonijā.

Apsūdzības puse par krāpšanos uzskata ziedojumu vākšanu Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda (FBK) kontā un Navaļnija līdzgaitnieku privātajos kontos.

"Līdzekļi tika vākti apzināti neizpildāmam mērķim - Navaļnija izvirzīšanai uz Krievijas prezidenta amatu," tiesā būtību apsūdzībām krāpšanā skaidroja prokurors.

No desmitiem tūkstošu cilvēku, kas ziedojuši Navaļnijam un FBK, kā cietušie figurē tikai četri, un viņi visi procesa gaitā atbalstīja apsūdzības pusi.

Navaļnijs savu vainu neatzīst un apsūdzības uzskata par politiskām.

Dienās, kad notika sēdes Navaļnija lietā, tiesnese Margarita Kortova sazvanījusies ar Krievijas prezidenta administrācijas darbinieku Jevgēņiju Vladimirovu, apgalvo Navaļnija līdzgaitnieks Ivans Ždanovs. Viņa rīcībā nonākuši dati par tiesneses telefonzvaniem.

Jaunā tiesa kopš februāra vidus notika pagaidu tiesas zālē ieslodzīto nometnē. Krievijas varas iestādes "baidījās no tā, ko es teikšu", tiesas procesa sākumā sacīja Navaļnijs. Tāpēc process tiks rīkots aiz slēgtām durvīm ieslodzījuma vietu kolonijā. "Es vēl neesmu atzīts par vainīgu šajā lietā, bet viņi liek man parādīties (ieslodzīto) formastērpā, lai vecmāmiņa, kas ierauga mani televīzijā, domā: "Nu, viņš taču ir cietumā."

Cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" nosodījusi prāvu kā farsu. Tā ir "fiktīva tiesa, kurā mediju vietā piedalās cietuma apsargi". Ir "acīmredzami, ka Krievijas varas iestādes vēlas nodrošināt, lai Navaļnijs tuvākajā laikā nepamestu cietumu".

Navaļnija uzticības persona Marija Pevčiha apsūdzēja Krievijas varasiestādes, ka tās apzināti ieplānojušas prāvas sākšanu nedēļā, kad ir "lielākā spriedze Ukrainas krīzē ". Varas iestāžu mērķis ir krasi pagarināt Navaļnijam piespriesto sodu, "kamēr visus novērš kaut kas lielāks", viņa rakstīja "Twitter".