Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Šadurskis: Vienīgi pilnīga Krievijas starptautiska izolācija ekonomikā, politikā, kultūrā un sportā var dot efektu

© Dmitrijs Suļžics / F64

Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, vienīgi pilnīga Krievijas starptautiska izolācija ekonomikā, politikā, kultūrā un sportā var dot taustāmu efektu pārskatāmā laikā, šādu viedokli pauda Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāts Kārlis Šadurskis (JV).

Atbildot uz jautājumu, vai Rietumvalstīm būtu nepieciešams vienoties par vēl stingrāku sankciju noteikšanu, mazinot tirdzniecības attiecības ar Krieviju līdz minimāli iespējamajam līmenim, Šadurskis atbildēja apstiprinoši. Politiķis uzsvēra, ka vienas agresīvas impērijas sabrukuma panākšana var būt ārkārtīgi sāpīga visai pasaulei, bet ir nepieciešamas ļoti smagas ekonomiskās sankcijas, lai Krievijas iedzīvotāji un Putinam pietuvinātā elite apzinātos, ka Putina režīms vairs nevar tā turpināt.

Krievijas elitei ir jebkādā veidā ir jāatbrīvojas no Putina, un Šadurskis kā labāko risinājumu redzētu Krievijas diktatora tiesāšanu Hāgas tribunālā.

Vaicāts par to, vai būs iespējams palīdzēt Latvijas uzņēmējiem, kuri būs skarti no vēl iespējamām tālākām sankcijām, Šadurskis atzina, ka šī situācija būs sāpīga arī Latvijai, reizē Krievijai būs vislielākais "sāpju moments", jo pretējā pusē zaudējumi izkliedējas pa visām rietumvalstīm. Tautsaimniecības komisijas deputāts norādīja, ka jāizmanto iespējas izlīdzsvarot sankciju pret Krieviju ietekmi Latvijā, taču to ir iespējams darīt atbilstoši nodokļu ieņēmumu apmēram vai arī tik daudz, cik tam būtu iespējams piešķirt aizņemtu nauda.

Gadījumā, ja pilnībā pārtrūktu dabasgāzes piegādes no Krievijas, tad Latvijai būtu jāizmanto sašķidrinātās dabasgāzes piegādes, pauda politiķis. Šajā jautājumā jāturpina strādāt nopietnāku piegāžu jaudu izveides no Klaipēdas, tāpat atsevišķa diskusija gaidāma par iespēju izveidot sašķidrinātās dabasgāzes termināli Latvijā, norādīja Šadurskis.

Politiķis atzīmēja, ka Krievija bruņojas no ienākumiem, ko tā gūst no dabasgāzes.

Viņš arī vērsa uzmanība, ka katras jaunas sankcijas nāks "soli pa solim". To parāda arī Vācijas kursa maiņa, sākumā nedodot atļauju Igaunijai piegādāt Ukrainai no Vācijas savulaik iegādātos vecus aizsardzības ieročus, bet tagad Vācija pati lēmusi Ukrainai piegādāt modernus aizsardzības ieročus.

Varbūt nedaudz "iracionāli", bet savu ietekmi var nospēlēt Krievijā reliģijas līmenī esošais sports, jo Krievija tiek izslēgta no dalības daudzos sporta veidos. Vienā brīdī Krievijas tautai var būt par daudz un tā padzīs pie varas esošo slepkavnieku, uzsvēra Šadurskis.

Jau ziņots, ka pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā ASV, Lielbritānija, Eiropas Savienība (ES) un citas valstis ir piemērojušas Krievijai dažādas sankcijas, tostarp pret Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvinātiem oligarhiem un propagandistiem, vairākām bankām u.c.

Aizvadīto dienu laikā ir izdotas 12 jaunas ES regulas, kas ir nopietns sankciju apjoms, tai skaitā ir noteikts plašs spektrs finanšu sankciju un tā saucamās sektorālās sankcijas.

Trešdien līdz ar publicēšanu ES oficiālajā vēstnesī stājušās spēkā sankcijas par septiņu Krievijas banku atslēgšanu no starptautiskās maksājumu sistēmas SWIFT. No SWIFT paredzēts izslēgt "VTB Bank", "Rossija", "Otkritije", "Novikombank", "Sovkombank", "Promsvjazjbank" un "VEB.RF".

ES "melnais saraksts" papildināts ar 26 fiziskām personām un vienu juridisko personu un to kopējais skaits pieaudzis līdz attiecīgi 696 un 56.

Sankcijām - vīzu aizliegumam un aktīvu iesaldēšanai - pakļauti "Rosņeftj" vadītājs Igors Sečins, "Transņeftj" vadītājs Nikolajs Tokarevs, uzņēmējs Ališers Usmanovs, miljardieris Pjotrs Avens, "Alfa-Bank" līdzīpašnieks miljardieris Mihails Fridmans, čellists un miljardieris Sergejs Roldugins, vicepremjers Dmitrijs Černišenko, būvniecības ministrs Ireks Faizuļins, satiksmes ministrs Vitālijs Saveļjevs, partijas "Vienotā Krievija" Ģenerālpadomes sekretārs Andrejs Turčaks, oligarhs un Šeremetjevas lidostas direktoru padomes vadītājs Aleksandrs Ponomarenko, oligarhs Genadijs Timčenko, "Severgroup" priekšsēdētājs Aleksejs Mordašovs, "Promsvjazbak" vadītājs Pjotrs Fradkovs.

Sankcijas noteiktas arī Putina preses sekretāram Dmitrijam Peskovam un Kremļa propagandistiem Tigranam Keosjanam, Olgai Skabejevai, Arkādijam Mamontovam, Antonam Krasovskim, Zaharam Priļepinam, Romanam Babajanam un Modestam Koļerovam.

Tāpat sankcijas noteiktas militārpersonām Sergejam Pinčukam, Aleksejam Avdejevam, Rustamam Muradovam un Andrejam Sučevojam. Sankcijas arī noteiktas apdrošināšanas kompānijai "Sogaz".