Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Makrons: Eiropai nepieciešama agresīvāka kosmosa politika

© Romāns Kokšarovs / F64

Eiropai nepieciešama agresīvāka kosmosa politika, trešdien paziņojis Francijas prezidents Emanuels Makrons, brīdinot, ka Eiropas suverenitāte tiks apdraudēta, ja tā atpaliks no konkurējošām lielvarām tehnoloģiju, zinātnes un militārās konkurētspējas jomās.

Makrons pauda viedokli, ka nesenie notikumi parādījuši, cik svarīga ir spēja novērot karavīru kustību no kosmosa, ar to domājot satelīta attēlus, kuros redzams Krievijas karaspēka kontingenta izvietojums pie Ukrainas robežām.

Makrons uzsvēra, ka bez kosmosa pārvaldības nav pilnas autonomijas vai varas. "Bez tās nav iespējams iekarot jaunas robežas vai pat kontrolēt savas," viņš piebilda.
Eiropai ir labi panākumi satelītu palaišanā telekomunikāciju, globālās pozicionēšanas pakalpojumu un zinātniskās pētniecības vajadzībām. Taču tā ir atpalikusi no tādiem sāncenšiem kā ASV, Krievija un Ķīna cilvēku lidojumos kosmosā.

Eiropas Kosmosa aģentūras vadītājs janvārī atbalstīja aicinājumus uzbūvēt savu kosmosa kuģi cilvēku lidojumiem kosmosā, bet dalībvalstīm vēl jāapstiprina šī iecere.

Makrons sacīja, ka Eiropai ir jāapsver, vai tā vēlas iet šo ceļu, un, ja tā, tad kādam vajadzētu būt mērķim. Viena iespēja būtu sekot Amerikas Savienotajām Valstīm, mērķējot uz Marsu, bet cita iespēja būtu koncentrēties uz novecojošās Starptautiskās kosmosa stacijas nomaiņu.

Makrons brīdināja, ka Eiropu gaida spēcīga konkurence ne tikai no lielvarām, bet arī Indijas un tādām privātajām kompānijām kā "Blue Origin" un "SpaceX".