Pēc ziņām par ballīti premjerministra rezidencē ierobežojumu laikā britu konservatīvajiem reitingi kritušies

© bbc.com / Ekrānuzņēmums

Izplatoties ziņām, ka pērn, kad valstī bija stingri pulcēšanās ierobežojumi, Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona rezidencē notikušas Ziemassvētku ballītes, konservatīvie aptaujās zaudējusi pārsvaru pār opozīcijā esošajiem leiboristiem.

Saskaņā ar aptauju, kuru pēc laikraksta "The Times" pasūtījuma veicis sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums "YouGov", par Džonsona vadītajiem torijiem šobrīd gatavi balsot 33% aptaujāto, kas ir par trim procentpunktiem mazāk nekā 2.decembra aptaujā.

Savukārt atbalsts leiboristiem pieaudzis par četriem procentpunktiem, sasniewdzpt 37%.

Saskaņā ar citu aptauju, veikusi kompānija "Survation", trešdien un ceturtdien intervējot 1178 respondentus, leiboristus atbalsta 40% britu, kas ir par vienu procentpunktu vairāk nekā iepriekš. Tikmēr atbalsts konservatīvajiem krities par diviem procentpunktiem un noslīdējis līdz 34% atzīmei.

Džonsons trešdien izsludināja jaunus pasākumus Covid-19 izplatības ierobežošanai Anglijā. Dažas stundas pirms tam viņš publiski atvainojās par atklātībā nonākušu video, kurā redzams, kā viņa biroja darbinieki pērn smejas un joko par Ziemassvētku ballīti Dauningstrītā, kad Lielbritānijā tāda pulcēšanās bija aizliegta.

Dauningstrīta ir noliegusi, ka tāda ballīte notikusi.

Raidsabiedrība BBC vēsta, ka Džonsona komunikācijas direktora vietnieks Džeks Doils 18.decembrī Dauningstrītā uzrunājis 20-30 sanākušos. Dauningstrīta atteicās komentēt izskanējušo informāciju.

Trīs ceturtdaļas aptaujāto atzinuši, ka, viņuprāt, ir bijusi tāda Ziemassvētku ballīte, kurā tika pārkāpti pašas valdības noteiktie pulcēšanās ierobežojumi. 68% aptaujāto pauda pārliecību, ka Džonsons, noliedzot ballītes faktu, nesaka taisnību, vēsta "The Times".

Gaidāms, ka nākamnedēļ vairāki desmiti konservatīvo deputātu parlamentā balsos pret Džonsona virzītajiem pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai.

2019.gadā ārkārtas parlamenta vēlēšanās Džonsona vadītā Konservatīvā partija ieguva 365 no 650 deputātu mandātiem, kas bija pārliecinošākais partijas sniegums kopš 1987.gada, kad partija uzvarēja ar Mārgaretu Tečeri priekšgalā.

Kārtējās parlamenta vēlēšanas Lielbritānijā paredzētas 2024.gada maijā.

Politika

Tallinā bāzētā Harju apriņķa tiesa pirmdien apsūdzībās par krāpniecību piesprieda viena gada un deviņu mēnešu nosacītu cietumsodu ar divu gadu pārbaudes laiku parlamenta deputātei Kertai Kingo no opozīcijā esošās Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE).

Svarīgākais