Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Lietuvas ārlietu ministrs apsver iespēju atkāpties no amata

© AFP/Scanpix/Leta

Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis ceturtdien paziņoja, ka ir gatavs atkāpties no amata saistībā ar to, ka Baltkrievijas kālija minerālmēslojuma ražotāja "Belarusjkaļij" produkcija tiek transportēta caur Lietuvu, lai gan trešdien pret to stājušās spēkā ASV sankcijas.

"Šodien es teicu premjerministrei [Ingrīdai Šimonītei], patiesībā vakar vakarā, ka esmu gatavs atkāpties, un es gaidu premjerministres lēmumu," žurnālistiem Seimā sacīja Landsberģis.

"Es saprotu Lietuvas reputācijai nodarīto kaitējumu," uzsvēra Lietuvas ārlietu ministrs, kurš ir arī valdošajā koalīcijā ietilpstošās partijas "Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti" priekšsēdētājs.

Savukārt Šimonīte ceturtdien paziņoja, ka vēl neesot izlēmusi, vai Landsberģim būtu jāatstāj ārlietu ministra amats.

"Kad izlemšu, tad arī informēšu," viņa sacīja "valdības stundas" laikā parlamentā.

Lietuvas valsts dzelzceļa kompānija "Lietuvos geležinkeliai" trešdien pavēstīja, ka caur Lietuvu joprojām tioek vesta "Belarusjkaļij" produkcija, jo ar "Belarusjkaļij" novembrī veikto priekšapmaksu pietiek, lai segtu dzelzceļa pakalpojumu izdevumus novembrī un, iespējams, daļēji arī janvārī.

"Lietuvas geležinkeliai" paziņoja, ka par priekšapmaksu informējusi Satiksmes ministriju un Ārlietu ministriju.

Savukārt Landsberģis sacīja, ka dzelzceļa uzņēmums informējis Ārlietu ministriju par "Belarusjkaļij" avansa maksājumu septembrī par pakalpojumiem oktobrī, bet ne par maksājumiem, kas notikuši pec tam.

Lietuvas valsts dzelzceļa grupas kravu pārvadātājs "LTG Cargo" aplēsis, ka decembrī pārvadās apmēram vienu miljonu tonnu mēslojuma, kas nozīmē, ka caur Lietuvas teritoriju joprojām dienā izbrauks seši līdz deviņi kravas vilcieni.

Lietuvas satiksmes ministrs Marjus Skuodis trešdien lūdza valdības komisijai, kas nodarbojas ar stratēģisko uzņēmumu darījumu izvērtēšanu, sniegt savu skatījumu par Lietuvas valsts dzelzceļa kompānijas "Lietuvos geležinkeliai" un pasaulē lielākā kālija karbonāta mēslojuma ražotāja Baltkrievijas valsts uzņēmuma "Belarusjkaļij" līgumu.

Komisijai būs jāizlemj, vai līgums atbilst Lietuvas nacionālās drošības interesēm, informēja Lietuvas Satiksmes ministrija.