Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Turcijas prezidents draud izraidīt ASV, Vācijas un vēl 8 vēstniekus

© Scanpicx

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ceturtdien draudējis izraidīt ASV, Vācijas un astoņu citu rietumvalstu vēstniekus.

Prezidents ar šādiem draudiem nācis klajā pēc tam, kad šīs valstis nosodīja uzņēmēja un filantropa Osmana Kavalas aizturēšanu.

64 gadus vecais Kavala atrodas ieslodzījumā kopš 2017.gada un vēl nav saukts tiesas priekšā.

Desmit vēstnieki pirmdien nāca klajā ar kopīgu paziņojumu, kurā teikts, ka Kavalas aizturēšana met ēnu pār Turciju.

"Es teicu mūsu ārlietu ministram, ka mēs nevaram atļauties greznību tos uzturēt mūsu valstī," žurnālistiem sacīja Erdogans.

Kavala ticis apsūdzēts saistībā ar protestiem pret valdību 2013.gadā un neveiksmīgo militāro apvērsumu 2016.gadā.

ASV, Vācija, Kanāda, Dānija, Somija, Francija, Nīderlande, Jaunzēlande, Norvēģija un Zviedrija aicināja ātri un taisnīgi atrisināt Kavalas lietu.

Šo valstu vēstnieki otrdien tika izsaukti uz Turcijas Ārlietu ministriju.

Runājot ar Turcijas medijiem atceļā no vizītes Āfrikā, Erdogans izklausījās nikns.

"Vai jūsu ziņā ir dot šādu mācību Turcijai? Kas jūs esat?" sacīja prezidents.

Uzreiz pēc Erdogana izteikumiem Turcijas lira zaudēja vienu procentu no savas vērtības attiecībā pret dolāru.

Kavala intervijā ziņu aģentūrai AFP no cietuma pagājušajā nedēļā sacīja, ka Erdogans viņu izmanto, lai radītu iespaidu, ka opozīcijas darbību Turcijā, tostarp 2013.gada protestus Stambulā, organizē ārvalstu spēki.

"Tā kā mani apsūdz, ka esmu iesaistīts šajā sazvērestībā, ko, iespējams, organizē ārvalstu spēki, mana atbrīvošana vājinātu attiecīgos izdomājumus, un valdība to nevēlas," sacīja Kavala.

2020.gada februārī Kavala tika attaisnots apsūdzībās, kas bija saistītas ar 2013.gada protestiem pret valdības plāniem veikt apbūvi Stambulas centrā līdzās Taksima laukumam, iznīcinot vienu no pilsētas lielākajām zaļajām zonām - Gezi parku. Taču drīz pēc tam viņš tika atkal aizturēts un apsūdzēts par saistību ar neveiksmīgo puču 2016.gadā.

Eiropas Padome ir izteikusi pēdējo brīdinājumu Turcijai ievērot 2019.gada Eiropas Cilvēktiesību tiesas rīkojumu par Kavalas atbrīvošanu līdz tiesas procesam.

Ja Turcija to neizdarīs līdz nākamajai Eiropas Padomes sanāksmei, kas paredzēta no 30.novembra līdz 2.decembrim, Eiropas Padome varētu nobalsot par pirmās disciplinārlietas uzsākšanu pret Turciju. Tiesvedības rezultātā varētu tikt apturētas Turcijas balsstiesības un pat tās dalība Eiropas Padomē.