Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Gruzijas pašvaldību vēlēšanās visvairāk balsu ieguvusi valdošā partija, liecina provizoriskie rezutāti [papildināts]

© Reuters/Scanpix/Leta

Gruzijā sestdien notikušajās pašvaldību vēlēšanās visvairāk balsu ieguvusi valdošā partija "Gruzijas sapnis", apsteidzot bijušā prezidenta Mihaila Saakašvili dibināto lielāko opozīcijas partiju - Apvienoto nacionālo kustību, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas svētdien paziņotie provizoriskie rezultāti.

Pēc balsu saskaitīšanas 91,37% iecirkņu konstatēts, ka "Gruzijas sapnis" ieguvis 47,25% balsu, bet Apvienotā nacionālā kustība- 30,61% balsu.

Provizoriskie rezultāti rāda, ka valsts četrās lielākajās pilsētās - Tbilisi, Batumi, Kutaisi un Rustavi - būs jārīko mēra vēlēšanu otrā kārta.

Tbilisi mēra vēlēšanās "Gruzijas sapņa" kandidāts pašreizējais galvaspilsētas mērs Kaha Kaladze saņēmis 45,31% balsu , bet viņa sāncensis Apvienotās nacionālās kustības līderis Niku Melija ieguvis 34,21% balsu, liecina rezultāti pēc balsu saskaitīšanas 57,87% iecirkņu.

"Gruzijas sapnis" izplatīja paziņojumu, kurā teikts, ka vēlēšanas "notikušas atbilstoši augstākajiem demokrātijas standartiem".

Tomēr opozīcija apsūdz varasiestādes pārkāpumos un vēlēšanu rezultātu viltošanā.

"Vēlēšanu rezultāti tika viltoti. Mēs esam bijuši liecinieki vēlētāju iebiedēšanai un uzpirkšanai pirms vēlēšanām, vairākkārtējai balsošanai vēlēšanu dienā," ziņu aģentūrai AFP teica viens no vadošajiem Apvienotās nacionālās kustības politiķiem Giorgijs Baramidze.

Viņš solīja, ka Apvienotā nacionālā kustība izmantos visus iespējamos līdzekļus, lai apstrīdētu vēlēšanu rezultātus.

Arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji sestdien norādīja, ka bijušas daudzas un konsekventas sūdzības par iebiedēšanu, balsu pirkšanu, spiediena izdarīšanu uz kandidātiem un vēlētājiem, kā arī nevienlīdzīgām iespējām kandidātiem. "Gruzijas sapnis" negodprātīgi izmantojis tā rīcībā esošos resursus, tādējādi iegūstot priekšrocības salīdzinājumā ar kandidātiem, kā arī bijuši gadījumi, kad tikuši iebiedēti un pakļauti vardarbībai žurnālisti, uzsvēra novērotāji.

Jau ziņots, ka dienu pirms vēlēšanām Saakašvili atgriezās Gruzijā un sociālajā tīklā "Facebook" aicināja balsot par Apvienoto nacionālo kustību vai "citu godīgu politisko spēku", lai gāztu no varas "Gruzijas sapni". Bijušais prezidents arī mudināja savus atbalstītājus vēlēšanu dienā sarīkot galvaspilsētā gājienu, cerot tajā piedalīties pats, taču jau piektdien tika aizturēts un nogādāts Rustavi pilsētas cietumā, kur viņš pieteicis badastreiku.

Gruzijā eksprezidents aizmuguriski notiesāts saistībā ar apsūdzībām amata pilnvaru ļaunprātīgā izmantošanā un viņam atņemta Gruzijas pilsonība. Pats 53 gadus vecais Saakašvili, kas ieguvis Ukrainas pilsonību, šīs apsūdzības noraidījis, tās dēvējot par politiski motivētām.

Tagad pret viņu ierosināta arī krimināllieta par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien paziņoja, ka centīsies panākt, lai Saakašvili tiktu atļauts atgriezties Ukrainā. Saakašvili ir Ukrainas Nacionālās reformu padomes izpildkomitejas vadītājs.

Maijā ar Eiropadomes prezidenta Šarla Mišela starpniecību partiju starpā tika panākta vienošanās, kurā "Gruzijas sapnis" solīja sarīkot parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, ja pašvaldību vēlēšanās saņems mazāk nekā 43% balsu. Tomēr jūlijā valdošā partija no vienošanās vienpusējā kārtā izstājās, izpelnoties asu Eiropas Savienības un ASV kritiku..