Igaunijas parlamentā notiks prezidenta vēlēšanu otrā kārta

© AP/Scanpix/Leta

Igaunijas parlamentā, kam pirmdien neizdevās ievēlēt jaunu valsts prezidentu, šodien notiks vēlēšanu otrā kārta, kurā deputāti mēģinās tikt galā ar šo uzdevumu vēlreiz.

Lai kandidāts tiktu ievēlēts, viņam jāiegūst vismaz divu trešdaļu deputātu atbalsts jeb 68 balsis, bet pirmajā kārtā par abu valdošās koalīcijas partiju - Reformu partijas un Centra partijas - izvirzīto kandidātu, Nacionālā muzeja direktoru Alaru Karisu ārkārtas sēdē aizklātā balsošanā nobalsoja tikai 63 deputāti, vēl 16 vēlēšanu biļeteni nebija aizpildīti.

Koalīcijas frakcijām parlamentā kopā ir 59 balsis, bet opozīcijā esošo partijas "Tēvzeme" un Sociāldemokrātiskās partijas deputātiem bija dotas tiesības balsot brīvi, savukārt trešā opozīcijā esošā politiskā spēka - labēji populistiskās Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE) frakcijas deputāti bija nolēmuši neņemt balsošanas biļetenus.

Otrdienas rītā no plkst.8 līdz 10 prezidenta amata kandidāti jāizvirza no jauna - izvirzīšanai nepieciešams vismaz 21 deputāta atbalsts, un paredzams, ka koalīcijas partijas vēlreiz virzīs šim amatam Karisu, kurš apsolījis neatteikties kandidēt.

Rīgikogu sociāldemokrātu frakcija paziņojusi, ka gatavojas plkst.10 tikties ar Karisu, lai "uzdotu viņam papildjautājumus", vedinot domāt, ka sociāldemokrātu deputāti savu nostāju varētu pārskatīt.

Pusdienlaikā notiks otrā balsošanas kārta. Ja arī šis balsojums izrādītos neveiksmīgs, tam pēcpusdienā sekos trešā kārta, kurā saskaņā ar Igaunijas vēlēšanu kārtību jāsacenšas kandidātiem, kas abās pirmajās kārtās ieguvuši visvairāk balsu.

Ja vajadzīgo divu trešdaļu vairākumu neizdotos iegūt arī trešajā kārtā, Rīgikogu spīkeram Jiri Ratasam būs jāsasauc elektoru kolēģija, kurā 101 parlamenta deputātam pievienosies 107 pašvaldību pārstāvji un kandidātam ievēlēšanai būs jāiegūst vairāk nekā puse kolēģijas locekļu balsu.

Gan tēvzemieši, gan sociāldemokrāti ir norādījuši, ka vēlas, lai prezidentu ievēlē parlaments, un tas vedina pieļaut, ka šo frakciju deputātu atbalsts Karisa kandidatūrai otrdien var izrādīties lielāks, tomēr nav skaidrs, vai tas būs pietiekams.

Gadījumā, ja prezidentu neizdotos ievēlēt arī elektoru kolēģijai, viss process būtu jāsāk no jauna ar kandidātu izvirzīšanu un balsošanu parlamentā.

Jaunajam Igaunijas prezidentam jāstājas amatā 11.oktobrī.

Svarīgākais