Merkele: Aiziešana no Afganistānas daļēji notiek ASV iekšpolitikas dēļ

© EPA/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele pirmdien izteikusies, ka ASV lēmums par aiziešanu no Afganistānas daļēji pieņemts Savienoto Valstu iekšpolitisku apsvērumu dēļ, ziņu aģentūrai AFP apliecinājuši avoti kancleres konservatīvajā blokā (CDU/CSU).

NATO lēmumu par karaspēka izvešanu "galu galā pieņēma amerikāņi", tiekoties ar CDU/CSU vadību, sacījusi Merkele, norādot, ka tas daļēji noticis "iekšpolitisku iemeslu dēļ".

"Mēs vienmēr esam teikuši - ja amerikāņi paliek, arī mēs paliekam," atgādinājusi kanclere.

"Karaspēka izvešana izraisīja domino efektu," kas noveda pie tā, ka varu atkal pārņem talibi, norādījusi Merkele.

"Daudziem, kas dzīvi veidoja, balstoties progresā un brīvībā, īpaši sievietēm, šie ir rūgti notikumi," atzinusi kanclere.

Atbilstoši Berlīnes aplēsēm no Afganistānas jāevakuē 2500 vietējo darbinieku, kas strādājuši kopā ar Vācijas karavīriem vai Vācijas vēstniecībā, un viņu ģimenes locekļi.

Jāevakuē arī vēl 2000 citu afgāņu, tostarp cilvēktiesību aktīvisti un nevalstisko organizāciju darbinieki. Kopā ar viņu ģimenes locekļiem evakuējamo skaits varētu sasniegt 10 000.

Līdzās šīm grupām Afganistānu vēlēsies pamest daudz citu cilvēku, pieļāvusi kanclere.

"Mums jādara viss, ko varam, lai palīdzētu kaimiņvalstīm atbalstīt bēgļus," teikusi Merkele.

Jau ziņots, ka, Afganistānu atstājot ASV un citu ārvalstu spēkiem, talibi šomēnes sāka ofensīvu, pārņemot savā kontrolē visu valsti un svētdien ieņemot galvaspilsētu Kabulu. Afganistānas prezidents Ašrafs Gani svētdien valsti atstāja.

Svarīgākais