Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Lietuvas robežsargi likuši atpakaļ uz Baltkrieviju doties apmēram 180 nelegālajiem migrantiem

© Scanpix

Lietuvas robežsargi kopš pusnakts aizturējuši un likuši doties atpakaļ uz Baltkrieviju apmēram 180 robežu nelegāli šķērsojušajiem migrantiem, otrdien paziņoja Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta priekšnieks Rustams Ļubajevs.

"Vairāk nekā 100 migranti netika ielaisti Lietuvas Republikas teritorijā," žurnālistiem sacīja Ļubajevs, vēlāk piebilstot, ka šo migrantu skaits ir apmēram 180.

Iepriekš Lietuvas iekšlietu ministra vietnieks Arnolds Abromavičs Lietuvas sabiedriskajam radio pauda, ka aizvadītajā naktī Lietuvā nav ielaisti desmitiem migrantu, un tādi gadījumi bijuši Švenčoņu, Šalčininku un Ignalinas rajonos.

Valsts robežsardzes dienesta pārstāvis Roks Pukinsks portālam "Delfi.lt" teica, ka atgriezties Baltkrievijā likts vairākām nelegāli iekļuvušo migrantu grupām. Dažos gadījumos robežsargiem palīdzējusi militārā policija, bijuši arī gadījumi, kad iesaistījušies kinologi ar suņiem.

Savukārt Lietuvas Iekšlietu ministrija otrdien sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja, ka tai ir pierādījumi tam, ka "Baltkrievijas amatpersonas piedalās nelegālās migrācijas organizēšanā".

"Svētdien Šalčininku rajonā no [Eiropas Savienības robežsardzes aģentūras] "Frontex" helikoptera, kas piedalījās operācijā, tika pamanīta grupa nelegālo migrantu, kuru pavadīja dienesta automobilis un tajā esošās personas. Tāda modeļa transportlīdzekļus izmanto Baltkrievijas Valsts robežsardzes komitejas darbinieki," informēja Lietuvas Iekšlietu ministrija.

Jau ziņots, ka Lietuvas Iekšlietu ministre Agne Bilotaite pirmdien parakstīja rīkojumu, ar kuru Lietuvas robežsargiem atļauts nelegālajiem migrantiem, kas šķērso Lietuvas robežu, likt doties atpakaļ vai arī viņus novirzīt uz robežas kontrolpunktiem vai diplomātiskajām pārstāvniecībām.

"Lai aizsargātu valsts robežu un neļautu personām, kas plāno šķērsot robežu nelegālās vietās, iekļūt Lietuvas teritorijā, ir izdots rīkojums uzlikt viņiem par pienākumu izmantot likumīgus robežas šķērsošanas vai patvēruma pieprasīšanas veidus un novirzīt personas uz tuvāko starptautisko robežkontroles punktu vai diplomātisko pārstāvniecību," paziņoja Lietuvas Iekšlietu ministrija.

Komentējot šo lēmumu Lietuvas sabiedriskajā televīzijā, ministre norādīja, ka starptautiskās tiesības ļauj likt nelegālajiem imigrantiem griezties atpakaļ, ja šāds lēmums ir pagaidu risinājums un migrantiem tiek piedāvāta alternatīva, lai lūgtu patvērumu.

Bilotaite sacīja, ka migranti tiek uzaicināti uz Baltkrieviju kā drošu teritoriju, kurā nenotiek militārie konflikti. Tas nozīmē, ka ārvalstu pilsoņiem, kas ierodas Baltkrievijā ar tūrismu kā ieganstu, vajadzētu pēc tam doties prom tādā pašā legālā veidā, kādā viņi ieradās

Kā ziņots, nelegālo migrantu plūsma pāri Lietuvas un Baltkrievijas robežai pēdējā laikā krasi pieaug. Kopš šā gada sākuma aizturēto nelegālo imigrantu kopskaits sasniedzis gandrīz 4000. Lielākā daļa nelegālo migrantu vēlas caur Lietuvu nokļūt Rietumeiropas valstīs.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un ir sniegusi patvērumu tās līderei Svjatlanai Cihanouskai.