Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Baltkrievija tuvākajā laikā neplānot slēgt pārstāvniecības Eiropas Savienībā

© Natalia Fedosenko/TASS/Scanpix/Leta

Baltkrievija tuvākajā perspektīvā neplānot slēgt pārstāvniecības Eiropas Savienībā (ES), otrdien pēc sanāksmes par ārpolitikas jautājumiem pie valsts autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko pavēstīja ārlietu ministrs Vladimirs Makejs.

"Šajā posmā mēs neplānojam gluži rīt slēgt mūsu ārvalstu pārstāvniecības, arī ne vienā vai otrā ES valstī. Bet, protams, mēs sekosim līdzi situācijai. Mēs uzskatām, ka ES var būt Baltkrievijai normāls partneris, bet tam ir nepieciešama atgriešanās pie tiem saprātīgajiem līdzāspastāvēšanas pamatiem, kas mūsu attiecībās bija pirms kāda laika," ministra teikto citē ziņu aģentūra "BelTA".

Lukašenko otrdien sanāksmē mudināja nopietni pārskatīt jautājumu par Baltkrievijas diplomātiskajām pārstāvniecībām Eiropā.

"Kāpēc mums tur būtu jātur kaudze diplomātu, ja mēs vispār ar viņiem netirgojamies, bet politiskās attiecības, diplomātija ... nu, tās vienkārši nav, tā kaitē valstij," sanāksmē skaidroja autoritārais līderis.

Kā ziņots, pēc 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām, kurās par uzvarētāju kārtējo reizi tika pasludināts ilggadējais prezidents Lukašenko, Baltkrieviju pārņēma masu protesti, ielās izejot simtiem tūkstošiem cilvēku, kas bija sašutuši par rezultātu viltošanu.

Varasiestādes protestus nežēlīgi apspieda, un līdz ziemai tie pamazām apsīka.

Protestu laikā tika aizturēti vairāki desmiti tūkstoši cilvēku. Simtiem demonstrantu tika ievainoti, bet vairāki arī nogalināti.

Lukašenko sāncense Svjatlana Cihanouska, kas, pēc opozīcijas domām, ir patiesā vēlēšanu uzvarētāja, bija spiesta valsti pamest. Arī lielākā daļa pārējo opozīcijas līderu atrodas vai nu cietumā, vai trimdā.

Baltkrievija no jauna izraisījusi globālu sašutumu, 23.maijā piespiežot Minskā nolaisties lidsabiedrības "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnu, lai aizturētu opozīcijas žurnālistu Romānu Protaseviču. Līdz ar Protaseviču tika aizturēta viņa draudzene Sofija Sapega.

Rietumi noteikuši Baltkrievijā sankcijas desmitiem personu un organizāciju saistībā ar opozīcijas brutālo apspiešanu pēc pagājušā gada falsificētajām prezidenta vēlēšanām.

Pēc incidenta ar "Ryanair" lidmašīnu sankcijas tika pastiprinātas.