Pēc 17 gadus ilgām tirdzniecības nesaskaņām ES un ASV pietuvojušās pamieram

© Reuters/Scanpix/Leta

Sagaidāms, ka ASV un Eiropas Savienība (ES) otrdien paziņos par muitas tarifu atlikšanu uz pieciem gadiem abu pušu 17 gadus ilgušajās nesaskaņās par subsīdijām aviobūves nozarei, paziņojuši kādi situāciju labi pārzinoši informācijas avoti.

Vienošanās iepauzēt pasaulē vērienīgākās tirdzniecības nesaskaņas palīdzētu ASV aviobūves uzņēmumam "Boeing" un Eiropas "Airbus", kā arī vienlaikus sniegtu atvieglojumus vairākām citām nozarēm, kuras skārusi abpusēja muitas tarifu piemērošana.

Abas puses tuvākajās nedēļās sagaida jauns tirdzniecības karš, ja šajā jautājumā netiks panākts progress.

ASV tirdzniecības pārstāve Ketrīna Tai pirmdien šīs nesaskaņas apsprieda pirmajā klātienes sanāksmē ar Eiropas Komisijas (EK) viceprezidentu, ES tirdzniecības komisāru Valdis Dombrovski pirms otrdien paredzētā ASV un ES samita.

EK un ASV solījušas risinājumu panākt līdz 11.jūlijam, kad tiks atjaunoti pašreizējie muitas tarifi, kuru piemērošanu abas puses atlikta martā.

ES un ASV nesaskaņas aizsākās 2004.gadā, kad Savienotās Valstis izstājās no aviokompāniju subsīdija pakta un vērsās pret ASV Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO), apgalvojot, ka "Airbus" spējis konkurēt ar "Boeing", daļēji pateicoties subsidētiem valdību aizdevumiem.

Arī ES vērsās PTO pret ASV saistībā ar negodīgu valsts palīdzību un subsidētiem nodokļu atvieglojumiem "Boeing"