Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Francijā amatu zaudē par izvarošanu notiesātais mērs; vainu noziegumā politiķis neatzīst

© AFP/Scanpix/Leta

Pēc mēnešiem ilgā spiediena un kritikas no sieviešu tiesību aizstāvju puses beidzot oficiāli no amata atcelts par izvarošanu notiesātais Dravejas mērs, kas turpināja pilsētu vadīt arī no cietuma.

Netālu no Parīzes esošās Dravejas municipālā padome otrdien Georga Trona vietā ievēlēja viņa līdzšinējo vietnieku Rišāru Privā.

Trons, kas mēra amatā atradies 25 gadus, februārī sāka izciest trīs gadu cietumsodu, kas viņam piespriests par izvarošanu, piespiežot iesaistīties seksuālās attiecībās kādu municipalitātes darbinieci.

Trons, kas prezidenta Nikolā Sarkozī valdībā ieņēmis arī valsts ministra amatu, savu vainu noliedzis, apgalvojot, ka kritis par upuri politiskai sazvērestībai.

Maijā, paziņojot par atkāpšanos no mēra amata, Trons tomēr norādīja, ka joprojām uzskatāms par nevainīgu, jo nav vēl izsmeltas visas sprieduma pārsūdzības iespējas.

Viņa iepriekš pieņemtais lēmums turpināt pilsētas vadīšanu izsauca municipālās padomes opozīcijas deputātu un sieviešu tiesību aizstāvju sašutumu.

Maijā valdības pārstāvis atzina, ka notiesātā mēra atcelšanu kavē "juridiskas problēmas".

Neskatoties uz atkāpšanos no mēra amata, Trons joprojām saglabā municipālās padomes un reģionālās likumdevēju sapulces deputāta statusu.