Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Maskavas tiesa atzīst Navaļnija politiskās organizācijas par ekstrēmistiskām un aizliedz to darbību

© Reuters/Scanpix/Leta

Maskavas pilsētas tiesa trešdien atzina par ekstrēmistiskām Kremļa kritiķa Alekseja Navaļnija politiskās organizācijas un aizliedza to darbību.

Tiesa apmierināja Maskavas prokuratūras prasību atzīt par ekstrēmistiskām organizācijām un aizliegt Korupcijas apkarošanas fondu (FBK), Pilsoņu tiesību aizsardzības fondu (FZPG) un sabiedrisko kustību "Navaļnija štābi".

Ar šo tiesas lēmumu tiek likvidētas nekomerciālās organizācijas FBK un FZPG, kā arī apturēta "Navaļnija štābu" darbība.

Maskavas prokuratūra iepriekš paziņoja, ka FBK, FZPG un "Navaļnija štābi" "liberālu lozungu aizsegā" veido "apstākļus sociālās un sabiedriski politiskās situācijas destabilizācijai". Prokuratūra uzstāja, "ka to darbības faktiskie mērķi ir apstākļu radīšana konstitucionālās iekārtas pamatu maiņai, tostarp izmantojot "krāsainās revolūcijas" scenāriju".

Prokuratūra uzskata, ka Navaļnija kontrolētās organizācijas koordinē ārvalstu centri, kas veic destruktīvas darbības pret Krieviju.

Krievijas Tieslietu ministrija 2020.gada oktobrī iekļāva FBK nekomerciālo organizāciju - ārvalstu aģentu reģistrā pēc tam, kad bija konstatēti vairāki naudas pārvedumi šim fondam no Spānijas un ASV.

Navaļnijs 2020.gada vasarā paziņoja par šī fonda kā juridiskas personas likvidāciju, pārreģistrējot to kā FZPG. Tieslietu ministrija decembrī paziņoja par FZPG iekļaušanu nekomerciālo organizāciju - ārvalstu aģentu reģistrā.

Sabiedriskā organizācija "Navaļnija štābi" darbojas lielākajā daļā Krievijas reģionu, bet organizācijas vadītājs Leonīds Volkovs 29.aprīlī paziņoja par reģionālo štābu darbības pārtraukšanu.