Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Spānijas ministre pa pastu saņem sarkaniem traipiem klātu nazi

© EPA/Scanpix/Leta

Spānijas tūrisma ministre Rejesa Maroto pirmdien paziņojusi, ka pa pastu saņēmusi ar sarkaniem traipiem klātu nazi, kamēr dažas dienas iepriekš arī citiem ietekmīgiem kreiso politiķiem tikušas nosūtītas lodes un nāves draudi.

Kreisie, kas, saskaņā ar aptaujām atpaliek pirms 4.maijā paredzētajām Madrides reģionālajām vēlēšanām, notikušajā vaino galēji labējos.

"Mūs nevar iebiedēt. Mēs apzināmies, ka demokrātija sakaus naidu," pēc sūdzības iesniegšanas policijā žurnālistiem paziņoja Maroto.

Ministre, kas pārstāv sociālistus, aktīvi iesaistījusies priekšvēlēšanu kampaņā, lai atbalstītu savas partijas kandidātu uz Madrides reģiona valdības vadītāja amatu.

Arī premjerministrs Pedro Sančess tviterī kategoriski nosodījis politiķiem izteiktos draudus.

"Pietiek! Mēs to tā neatstāsim. Mēs nepieņemsim, ka draudi Spānijā izjauktu līdzāspastāvēšanu," uzsvēris Sančess.

Tikmēr spāņu mediji ziņo, ka nazi nosūtījis kāds vīrietis, kas cieš no garīga rakstura problēmām.

Policijas pārstāve aģentūrai AFP apliecinājusi, ka sūtītājs esot noskaidrots, taču atteikusies sniegt sīkākas ziņas.

Savukārt līdzšinējā Madrides reģiona premjerministre Isabela Diasa Ajuso, kas tiek uzskatīta par konservatīvās Tautas partijas (PP) uzlecošo zvaigzni, apsūdzējusi kreisos mēģinājumos draudus izmantot, lai gūtu politiskas priekšrocības.

"Visi politiķi kādā brīdī saņem draudus. Atšķirība ir tāda, ka daži no mums to nekomentē, mēs neradām cirku," norādījusi Ajuso.

Pagājušajā nedēļā vēstules ar draudiem un lodēm saņēma iekšlietu ministrs Fernando Grande-Marlaska, civilās gvardes ģenerāldirektore Marija Gamesa un galēji kreisās partijas "Podemos" ("Mēs varam") līderis Pablo Iglesiass.

"Šodien tas esmu es, bet ja nesodāmība un galēji labējo attaisnošana no mediju puses turpināsies, rīt tie būs citi kolēģi," ceturtdien tviterī paziņoja Iglesiass.

Iglesiass aprīlī atkāpās no vicepremjera amata, lai startētu kā "Podemos" kandidāts Madrides reģiona vēlēšanās.

Piektdien viņš aizgāja no televīzijas priekšvēlēšanu debatēm, jo galēji labējās partijas "Vox" ("Balss") kandidāts apšaubīja kreiso ekstrēmistu līderim izteiktos draudus.

Tikmēr Sančess svētdien centās mobilizēt kreisi noskaņotos vēlētājus, brīdinot par "draudiem" demokrātijai, ko radot "Vox".

Aptaujas liecina, ka visvairāk vietu reģionālajā parlamentā izcīnīs Ajuso pārstāvētā PP, taču valdības izveidošanai konservatīvajiem varētu būt vajadzīgs "Vox" atbalsts.