Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Igaunijā jauna valdība; par premjerministri pirmo reizi vēsturē kļūst sieviete - Kaja Kallas

© AFP/Scanpix/Leta

Divas lielākās Igaunijas politiskās partijas svētdien noslēdza jaunās valdības veidošanas līgumu, pēc tam, kad pēc korupcijas skandāla sabruka iepriekšējais ministru kabinets, ziņo medijs "Politico".

Par premjerministri tika iecelta Refromu partijas līdere, bijusī Eiropas Parlamenta deputāte Kaja Kallas, kas ir pirmā sieviete Igaunijā, kura ir kļuvusi par valdības vadītāju.

Centriski labējās Reformu partijas un kreisi noskaņotās Centra partijas ziņojumā vēstīts, ka jaunā valdība turpinās efektīvi risināt Covid-19 krīzi un veicināt reģionu attīstību.

14 ministru kabineta vietas tika sadalītas uz pusēm. Katrai no partijām paredzot septiņus ministru portfeļus.

Balsojums parlamentā notika pirms Igaunijas prezidentes Kersti Kaljulaidas oficiālās premjerministres apstiprināšanas.

Eiropas Parlamenta deputāte no Holandes mikroblogošanas vietnē "Twitter" sveica jauno premjerministri. "Vislabākie novēlējumi jaunajai dzimumu līdzsvarotāja proeiropiski noskaņotajā valdībā!"

Pašlaik Igaunijā gan valsts, gan valdības vadītājas ir sievietes. Sešas sievietes tika ieceltas arī ministru amatos.

Jau ziņots, ka bijušais Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass paziņoja par atkāpšanos no amata. Ratass ar šādu paziņojumu nāca klajā pēc tam, kad prokuratūra viņa vadītajai Centra partijai noteica aizdomās turamā statusu krimināllietā par ziedojumiem apmaiņā pret aizdevuma piešķiršanu ar atvieglotiem nosacījumiem nekustamā īpašuma attīstītājam "Porto Franco".

Ratass žurnālistiem sacīja, ka ir pateicīgs par to, ka varējis četrus gadus kalpot savai valstij premjerministra amatā, palīdzēt uzlabot dzīves līmeni Igaunijā un stiprināt Igaunijas pozīcijas uz starptautiskās skatuves.

Viņš norādīja, ka politiķim jābūt gatavam pieņemt sarežģītus lēmumus, lai atrisinātu sarežģītas situācijas.

"Ģenerālprokuratūras celtās aizdomas vēl nenozīmē, kas kāds noteikti ir vainīgs, bet tās nenovēršami met nopietnu ēnu uz visām iesaistītajām pusēm," sacīja Ratass, norādot, ka tādēļ atkāpšanās šķitusi vienīgā pareizā izvēle.

Viņš pauda pārliecību, ka varasiestādes veiks savu darbu profesionāli un noskaidros patiesību šajā lietā, un uzsvēra, ka nav bijis informēts par apšaubāmajiem darījumiem ar "Porto Franco".

"Neskatoties uz politiskās atbildības uzņemšanos, es ar pilnīgi mierīgu prātu varu teikt, ka es kā premjerministrs neesmu pieņēmis nevienu pašu ļaunprātīgu vai apzināti nepareizu lēmumu," sacīja Ratass.