Turpinās balsu skaitīšana vairākos ASV štatos

© REUTERS/Scanpixs/LETA

ASV prezidenta vēlēšanu iznākums šobrīd atkarīgs no vairākiem štatiem, kuros trešdien vēl turpinās balsu skaitīšana un atstarpe starp Donaldu Trampu un Džo Baidenu ir pārāk maza, lai vienu no viņiem kādā no šiem štatiem pasludinātu par uzvarētāju.

Tiek skaitītas balsis Pensilvānijā, Viskonsinā, Mičiganā, Džordžijā, Ziemeļkarolīnā un Nevadā.

Būtiska nozīme būs tam, kurš no kandidātiem iegūs 20 elektoru balsis Pensilvānijā, 16 elektoru balsis Džordžijā, 16 elektoru balsis Mičiganā un 10 elektoru balsis Viskonsinā. Tie ir tā dēvētie svārstīgie štati, kuros izteikts pārsvars nav ne Baidena, ne Trampa atbalstītājiem.

Baidenam šobrīd līdz uzvarai - 270 elektoru balsīm - pietrūkst 32 balsis, kuras viņam kopsummā dod Mičigana, Viskonsina un Nevada, kuros viņš atrodas minimālā vadībā.

Viskonsinā saskaitīti 97% balsu un Baidens ir vadībā ar 49,5% balsu pret Trampa 48,8%, Mičiganā saskaitīti 90% balsu un tur Baidens šobrīd ir vadībā ar 49,3% pret 49,1%, bet Nevadā saskaitīti 86% balsu un Baidena pārsvars ir 49,3% pret 48,7%.

Pensilvānijā līdz šim saskatīts aptuveni 78% balsu un štata gubernators Toms Volfs paziņojis, ka vēl jāskaita aptuveni miljons balsu. Šobrīd štatā ar 3,019 miljoniem balsu jeb 54,2% ir vadībā Tramps, salīdzinot ar Baidena 2,47 miljoniem jeb 44,5% balsu. Saskaņā ar Pensilvānijas štata noteikumiem, trīs dienas pēc balsošanas tiek pieņemtas skaitīšanai balsis, kuras nosūtītas līdz 3.novembrim.

Štatos, kuru uzvarētājs vēl nav zināms, saskaitīts ap 90% un vairāk balsu, izņemot Nevadu, un atstarpe starp kandidātiem svārstās no viena līdz diviem procentpunktiem.

Līdz šim demokrāts Džo Baidens ieguvis 238 elektoru balsis, bet pašreizējais Baltā nama saimnieks republikānis Donalds Tramps - 213 elektoru balsis, liecina ASV telekanālu aplēses.

Lai gūtu uzvaru cīņā par Balto namu, kandidātam nepieciešamas 270 elektoru balsis.

Baidens bijis pārāks Arizonā, Delavērā, Havaju salās, Ilinoisā, Kalifornijā, Kolorādo, Kolumbijas apgabalā, Konektikutā, Masačūsetsā, Merilendā, Minesotā, Ņujorkā, Ņūdžersijā, Ņūhempšīrā, Ņūmeksikā, Oregonā, Rodailendā, Vašingtonā, Vērmontā un Virdžīnijā.

Tramps uzvarējis Aidaho, Aiovā, Alabamā, Arkanzasā, Dienviddakotā, Dienvidkarolīnā, Floridā, Indiānā, Jūtā, Kanzasā, Kentuki, Luiziānā, Misisipi, Misūri, Montānā, Ohaio, Oklahomā, Rietumvirdžīnijā, Teksasā, Tenesī, Vaiomingā un Ziemeļdakotā.

Politika

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.