Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Lietuva un Polija atsauc vēstniekus Baltkrievijā

© Maxim Guchek/BelTA/TASS/Scanpix/Leta

Lietuva un Polija pirmdien paziņoja, ka atsauc savus vēstniekus Baltkrievijā uz konsultācijām, pastiprinoties saspīlējumam starp valstīm strīdīgo Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu dēļ.

Tas notika trīs dienas pēc tam, kad Baltkrievija atsauca savus vēstniekus Lietuvā un Polijā, reaģējot uz Eiropas Savienības (ES) sankcijām pret Baltkrievijas amatpersonām, kas apsūdzētas vēlēšanu falsifikācijā un cilvēktiesību pārkāpumos.

Lietuva un Polija ir izraisījušas Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko sašutumu, atbalstot protestus pēc 9.augustā rīkotajām prezidenta vēlēšanām, kuros tiek pieprasīta Lukašenko atkāpšanās.

Viļņa ir izpelnījusies sevišķas dusmas ar to, ka devusi patvērumu Baltkrievijas opozīcijas līderei Svetlanai Tihanovskai, kura apgalvo, ka ir uzvarējusi prezidenta vēlēšanās, sakaujot Lukašenko.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs sacīja, ka Lietuva, neraugoties uz vēstnieka atsaukšanu, grib saglabāt ar kaimiņvalsti Baltkrieviju diplomātiskās attiecības vēstnieku līmenī.

Polijas ārlietu ministrs Zbigņevs Rau pavēstīja, ka abas valstis pieņēmušas kopīgu lēmumu atsaukt vēstniekus.

"Es vēlos pateikties visiem ES partneriem par skaidru solidaritātes izteikšanu Polijai un Lietuvai," tviterī raksta Rau. "Atbalsts baltkrieviem un viņu centieniem demokratizēt valsti mums ir prioritāte."

Baltkrievija ir aicinājusi Lietuvu un Poliju samazināt savu diplomātu skaitu, kas stacionēti šajā valstī.