Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Turcija kritizē Makrona ieceri cīnīties pret radikālo islāmu

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Turcija pirmdien nosodījusi Francijas prezidenta Emanuela Makrona ieceri aizstāvēt Francijas sekulārās vērtības pret radikālo islāmu.

Turcija jau otro dienu pēc kārtas kritizē Makrona plānu "atbrīvot islāmu Francijā no ārvalstu ietekmēm".

18 mēnešus pirms Francijas prezidenta vēlēšanām, kurās Makrons, visticamāk, saskarsies ar spēcīgu labējo politisko spēku pretestību, Makrons pagājušajā nedēļā raksturoja islāmu kā reliģiju, kas visā pasaulē atrodas krīzes stāvoklī.

Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana preses pārstāvis Ibrahims Kalins tviterī paziņojis, ka Makrona "bīstamā un provokatīvā" vīzija veicina islamofobiju un pret musulmaņiem vērstu populismu.

"Makrona skatījums tikai sniedz ideoloģisko munīciju tādiem teroristu grupējumiem kā "Islāma valsts"," norādīja Kalins.

Turcijas Ārlietu ministrija svētdien paziņoja, ka Makrona iniciatīvai drīzāk būs smagas sekas, nekā tā atrisinās Francijas problēmas.

Turcijas amatpersonas bieži kritizē Makronu, kurš pagājušajā gadā izteicās, ka NATO piedzīvo "smadzeņu nāvi", neko nedarot attiecībā uz Turcijas vienpusējo militāro intervenci Sīrijā.

Makrona un Erdogana starpā valda domstarpības arī jautājumos, kas saistīti ar Lībiju, tiesībām Vidusjūrā un konfliktu Kalnu Karabahā.