Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Eiropas Parlamentā spriedīs par stāvokli Baltkrievijā un Navaļnija indēšanu

© Reuters/Scanpix/Leta

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti ar Eiropas Savienības (ES) augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzepu Borelu šodien apspriedīs ārpolitikas aktualitātes, tostarp protestus Baltkrievijā un Krievijas opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija noindēšanas mēģinājumu Krievijā.

EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš norāda, EP deputāti 17.septembrī plāno pieņemt rezolūcijas par stāvokli Baltkrievijā un plašajiem sabiedrības protestiem pēc prezidenta vēlēšanām, kā arī par Navaļnija noindēšanas mēģinājumu.

Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā.

22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmusies Berlīnes Universitātes klīnika "Charite". Kā 2.septembrī pavēstīja Vācijas valdība, iegūti neapstrīdami pierādījumi, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas.

Savukārt Baltkrievijā jau turpinās masu protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu. Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, kamēr opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska tikai 10,1%.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti. Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī ES un citas rietumvalstis. Savukārt Krievija ir paudusi atbalstu Lukašenko, un viņš tuvākajā laikā gatavojas doties vizītē uz Maskavu.