Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Latvija ir izsniegusi 57 vīzas personām, kuras pakļautas politiskai vajāšanai Baltkrievijā

© Valery Sharifulin/TASS/Scanpix/Leta

Patlaban Latvija ir izsniegusi 57 vīzas tām personām, kuras varētu tikt pakļautas politiskai vajāšanai Baltkrievijā, televīzijas kanāla "Rīga TV24" raidījumā "Dienas personība" sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Ministrs akcentēja, ka Latvijas valdība līdz šim ir piešķīrusi 200 000 eiro gan Baltkrievijā no vardarbības cietušo ārstniecībai Latvijā, gan žurnālistu un dažādu sabiedrības grupu atbalstam. Tāpat Latvija izskata politiskā patvēruma lūgumus.

Runājot par sankciju noteikšanu tām Baltkrievijas amatpersonām, kas ir pieļāvušas vēlēšanu falsifikāciju vai vardarbību pret miermīlīgajiem protestētājiem Eiropas Savienībā (ES), Rinkēvičs pauda cerību, ka līdz 21.septembrim, kad notiks nākamā ES Ārlietu padomes sēde, jautājums tiks noregulēts.

Tāpat viņš pastāstīja, ka patlaban uz ES galda ir vairākas krīzes - satraucoša situācija veidojas Vidusjūras austrumu daļā un ir atsevišķas bloka dalībvalstis, kas mēģina sasaistīt, piemēram, Turcijas aktivitātes un notikumus Baltkrievijā, lai varētu šos jautājumus risināt vienlaicīgi.

Ministra ieskatā, tāda pieeja nav pareiza, jo katrs šāds jautājums ir jārisina atsevišķi un jāmeklē individuāla pieeja. Rinkēvičs apliecināja, ka starp ES dalībvalstīm nav domstarpību par to, vai ir nosakāmas sankcijas pret Baltkrievijas amatpersonām.

Savukārt, runājot par Krievijas rīcību Baltkrievijā notiekošo pārmaiņu laikā, Rinkēvičs norādīja, ka abu valstu attiecības ir īpašas, tomēr viņš vērsa uzmanību, ka baltkrievu sabiedrība neprotestē pret savas valsts ārpolitikas kursu. Viņa ieskatā, tā protestē pret to, ka tik ciniski ir viltoti vēlēšanu rezultāti, un pret to, ka cilvēki bez pamata tiek sisti un mesti cietumā.

Ministrs norādīja, ka Baltkrievu tauta protestē pret vienu konkrētu personu. Pēc Rinkēviča domām, no Krievijas puses ir mazliet divkosīgi nemitīgi aicināt citus neiejaukties Baltkrievijas iekšējās lietās, kamēr tā pati to aktīvi dara.

LETA jau vēstīja, ka Baltkrievijā jau mēnesi turpinās masu protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu. Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, kamēr opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska tikai 10,1%.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti. Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī ES un citas rietumvalstis. Savukārt Krievija ir paudusi atbalstu Lukašenko, un viņš tuvākajā laikā gatavojas doties vizītē uz Maskavu.