Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Eiropadomes prezidents mudina paātrināt sankciju noteikšanu Baltkrievijai

© scanpix.ee

Eiropadomes prezidents Šarls Mišels trešdien mudināja Eiropas Savienības (ES) valstis paātrināt sankciju noteikšanu Baltkrievijai saistībā ar falsificētajām prezidenta vēlēšanām un protestu brutālo apspiešanu.

"Politiskās vajāšanas Baltkrievijā, arī apcietināšanas politisku motīvu dēļ un piespiedu izraidīšana trimdā, ir jāizbeidz," tviterī aicināja bijušais Beļģijas premjers.

"Baltkrievijas varasiestādēm ir jāatbrīvo politieslodzītie un jāļauj pilsoņiem īstenot tiesības uz runas un pulcēšanās brīvību," norādīja Mišels.

"Es aicinu sankciju procesu paātrināt."

Kā norāda ES avoti, vienošanās par sankcijām, iespējams, netiks panākta līdz nākamajai ārlietu ministru sanāksmei 21.septembrī.

Vienošanās par sankcijām bloķē Kipra, kas vēlas, lai ES nosaka sankcijas arī Turcijai saistībā ar dabasgāzes izpētes darbiem Vidusjūras austrumdaļā, norāda avoti.

ES ārlietu ministri principiālu vienošanos par sankciju noteikšanu falsificēto Baltkrievijas 9.augusta prezidenta vēlēšanu dēļ panāca jau 14.augustā.

Amatpersonas strādā pie sankcijā iekļaujamo mērķu saraksta, un diplomāti norāda, ka tajā var tikt iekļauti pat 40 cilvēku.

Baltkrievijā jau mēnesi turpinās masu protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, kamēr opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska tikai 10,1%.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī ES un citas rietumvalstis.

Krievija ir paudusi atbalstu Lukašenko, un viņš tuvākajā laikā gatavojas doties vizītē uz Maskavu.