Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Džonsons izvirza ultimātu Briselei un draud, ka izstāšanās no ES notiks bez vienošanās

© REUTERS/ SCANPIX

Jaunais Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons ceturtdien uzrunā izvirzījis ultimātu Briselei, paziņojot, ka Londona vēlas pārstrādāt breksita vienošanos vai arī izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) notiks bez vienošanās.

"Mēs esam gatavi runāt (..) par alternatīvu," parlamentā paziņoja Džonsons. "Mēs metīsimies šajās sarunās ar vislielāko enerģiju un apņēmību," viņš piebilda.

Jaunais britu premjers pauda cerību, ka ES līderi piekritīs mainīt vienošanos, ko Meja panāca ar Briseli par nosacījumiem Lielbritānijas aiziešanai no bloka, bet parlaments neapstiprināja.

"Ja viņi to nedarīs, mums būs jāizstājas bez vienošanās," paziņoja Džonsons.

Viņš pavēstīja, ka jaunās valdības galvenā prioritāte būs sagatavošanās iespējamajam bezvienošanās breksitam, ja līdz 31.oktobrim neizdosies vienoties ar ES.

"Es dotu priekšroku izstāties no ES ar vienošanos (..). Es uzskatu, kas tas ir iespējams pat šajā vēlajā stadijā un es strādāšu, cik spēšu, lai tas notiktu," sacīja Džonsons.

Taču viņš norādīja, ka Mejas panākto vienošanos parlaments ir trīs reizes noraidījis, un nodēvēja vienošanās nosacījumus par nepieņemamiem.

Džonsons arī apstiprināja, ka Lielbritānija neizvirzīs nevienu kandidātu Eiropas Komisijas jaunajam sastāvam, kas sāks darbu 1.novembrī.

Džonsons uzvarēja Lielbritānijas Konservatīvās partijas līdera vēlēšanās, kas nozīmē automātisku kļūšanu par Lielbritānijas premjerministru.

Uzreiz pēc stāšanās premjerministra amatā Džonsons trešdien solīja "bez jebkādiem ja vai bet" īstenot breksitu līdz 31.oktobrim un pierādīt, ka visi tie, kas šaubās un paredz drūmus scenārijus, kļūdās.