Dubovs un Baraņņiks esot gribējuši tikai rūpīgāk izvērtēt vicemēra kandidatūru

© f64

Arī no Rīgas domes "Saskaņas" frakcijas izslēgtie deputāti Vadims Baraņņiks (S) un Vitālijs Dubovs (S) esot vēlējušies rūpīgāk izvērtēt partijas virzīto kandidatūru vicemēra amatam, līdz ar to notikušais esot rezultāts "komunikācijas trūkumam frakcijā", pauda abi politiķi.

Baraņņiks sacīja, ka izplatītā versija par to, ka konkrētie četri deputāti negribēja vicemēra amatā atbalstīt Sandri Bergmani (S), nav īsti patiesa. "Runa bija par to, ka šis jautājums tiek virzīts lielā steigā un mēs vienkārši piedāvājām to rūpīgāk izspriest, nebija tā, ka mēs kategoriski to neatbalstītu," sacīja Baraņņiks.

Viņš arī norādīja, ka neviens nav atteicies atbalstīt Oļega Burova (GKR) kandidatūru amatam Rīgas brīvostā, jo arī šo jautājumu deputāti rosinājuši izvērtēt kārtīgāk, ņemot vērā to, ka arī "Saskaņa" bija plānojusi virzīt savu kandidātu šim amatam.

Baraņņiks norādīja, ka vakar frakcijā viņa nostāju neviens sevišķi nav uzklausījis, bet gan nosaukuši "par nodevēju" un pieņēmuši lēmumu izslēgt no frakcijas.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka viņam nav nekāda naida pret nu jau bijušās frakcijas kolēģiem, jo viņš strādājot rīdzinieku labā, nevis tāpēc, lai uzturētu koalīciju un "nodarbotos ar matemātiskiem aprēķiniem". Tāpat viņš norādīja, ka vienmēr ir atbalstījis koalīcijas līdz šim īstenoto sociālo politiku un citus lēmumus.

Politiķis arī atgādināja, ka jaunais mērs tika ievēlēts ar visu četru izslēgto biedru balsīm. "Par viņu balsoju ar mierīgu sirdi, jo uzskatu, ka viņš ir labākā kandidatūra un izcila personība. Šis jautājums bija izrunāts un skaidrs," sacīja Baraņņiks.

Savukārt Dubovs pauda viedokli, ka notikušais ir "komunikācijas trūkums frakcijā", taču viņa lēmums pēc pēdējiem notikumiem bijis "loģisks". Viņš gan skaidri neminēja, kādi vēl procesi frakcijā notiek, kas likuši viņam pieņemt konkrēto lēmumu.

Komentējot turpmāko darbu domē, Dubovs sacīja, ka šo jautājumu pagaidām ir grūti komentēt, jo vēl notiek sarunas ar kolēģiem.

LETA jau vēstīja, ka pēc jauna Rīgas mēra ievēlēšanas ir sašķēlusies partijas "Saskaņa" Rīgas domes frakcija. Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, no Rīgas domes saskaņas frakcijas piektdienas vakarā "par rupjiem pārkāpumiem" izslēgti četri biedri - vicemērs Baraņņiks un deputāti Valērijs Petrovs, Aleksejs Rosļikovs un Dubovs. Tuvākajā laikā viņi varētu tikt izslēgti arī no partijas.

Tas nozīmē, ka Rīgas domes valdošajai koalīcijai vairs nebūtu 32 balsu, bet gan tikai 28 - tieši tikpat, cik opozīcijai. Viens no opozīcijas deputātiem līdz šim balsojumos gan parasti ir atbalstījis valdošās koalīcijas viedokli.

Kā Latvijas Televīzijai skaidrojis bijušais Rīgas mērs, "Saskaņas" līderis Nils Ušakovs, minētie četri domnieki atteikušies balsot gan par vicemēra kandidātu, gan par Oļega Burova (GKR) ievēlēšanu darbam Rīgas brīvostas valdē.

Šādos apstākļos, konsultējoties ar partneriem no GKR, pieņemts lēmums par viņu izslēgšanu no "Saskaņas" frakcijas.

"Saskaņas" frakcijas vadītāja Anna Vladova intervijā Latvijas Radio atzina, ka Rīgas domē valdošajai koalīcijai patlaban ir 28 balsis. Viņa nevarēja komentēt, kas tiks darīts, lai koalīcija atgūtu vairākumu, vien pauda cerību, ka tuvākajā laikā tiks sasaukta domes ārkārtas sēde. Vladova neprognozēja, kad tas varētu būt.

Savukārt GKR līderis, bijušais Rīgas vicemērs Andris Ameriks Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja, ka domes koalīcija nav izjukusi, tai vienkārši nav vairākuma.

Tikmēr deputāts Rosļikovs paudis viedokli, ka četru partijas biedru vēlme saņemt skaidrojumus saistībā ar Bergmaņa virzīšanu vicemēra amatam tika traktēta kā rupja kārtības pārkāpšana.

Arī viens no izslēgtajiem deputātiem, Petrovs Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pauda, ka viņam neesot nekas "personīgi pret" vicemēra amatam virzīto "Saskaņas" politiķi Bergmani. Esot citi aspekti, par kuriem viņš šodien neesot gatavs runāt.

Politika

Tikko atgriezies no ASV, kur piedalījās ANO Ģenerālajā asamblejā, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs sniedza ekspresinterviju “Neatkarīgajai”: par četrām asamblejas aktualitātēm, par kritiku, kas vērsta pret ANO, par daudzu valstu sentimentu attiecībā uz Krieviju, par Zelenska “miera plānu”, tikšanos ar Baidenu un daudz ko citu.

Svarīgākais