Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Tramps: "Huawei" ir kaut kas ļoti bīstams

© AFP/ SCANPIX

ASV prezidents Donalds Tramps pirmo reizi publiski sasaistījis strīdu par telekomunikāciju ražotāju "Huawei", kuru viņš uzskata par draudu ASV drošībai, ar vienošanos ASV un Ķīnas tirdzniecības kara atrisināšanai.

""Huawei" ir kaut kas ļoti bīstams," Tramps ceturtdien sacīja žurnālistiem Baltajā namā. "Paskatieties, ko viņi ir darījuši no drošības viedokļa, militārā viedokļa. Ļoti bīstami," viņš piebilda.

Tomēr Tramps uzsvēra, ka, pat neskatoties uz to, pastāv "labas iespējas", ka ASV un Ķīna vienosies par tirdzniecības konflikta saasinājuma izbeigšanu, un "ir iespējams, ka "Huawei" būs iekļauts tirdzniecības līgumā".

Abas puses savu pozīciju "Huawei" jautājumā ir paudušas stingri, ASV aizliedzot savām kompānijām sadarboties ar viedtālruņu un telekomunikāciju aprīkojuma ražotāju, bet Ķīnai apsūdzot ASV par kompānijas terorizēšanu.

Trampa paziņojums ir tiešā pretrunā ASV valsts sekretāra Maika Pompeo dažas stundas agrāk paustajam, ka "Huawei" un starpvalstu tirdzniecības jautājumi nav savstarpēji saistīti.

Intervijā raidsabiedrībai CNBC Pompeo uzsvēra, ka ir divi atšķirīgi elementi: "valsts drošības elements" un centieni "veidot godīgas, savstarpēji līdzsvarotas abu valstu tirdzniecības attiecības".

"Es ceru, ka varam šos jautājumus nodalīt. Mums ir pienākums aizsargāt ASV valsts drošību. Mums ir jāgādā, ka tirdzniecības noteikumi ir pareizi," teica Pompeo.

Viņš arī noraidīja "Huawei" paziņojumus par kompānijas attiecībām ar Ķīnas valdību un sacīja, ka jebkādi dati, kas ir kompānijas rīcībā, ir pakļauti riskam nonākt nepareizajās rokās.

"Teikt, ka viņi nesadarbojas ar Ķīnas valdību, ir nepatiess apgalvojums," Pompeo teica, paziņojot, ka "Huawei" "ir ciešas saites ne tikai ar Ķīnas valdību, bet arī ar Ķīnas komunistisko partiju".

Ķīnas puse jau iepriekš sasaistīja abus jautājumus, apsūdzot ASV par "Huawei" terorizēšanu.

Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji trešdien brīdināja, ka Ķīna tirdzniecības karā ar ASV ir gatava "cīnīties līdz galam".

"ASV valsts varas izmantojums, lai patvaļīgi izdarītu spiedienu uz privātu Ķīnas kompāniju, kāda ir "Huawei", ir tipiska ekonomiskā terorizēšana," sacīja ministrs.