Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Krīze Venecuēlā: Vēlas, lai pāvests uzņemas vidutāja lomu

© SCANPIX

Venecuēlas opozīcijas līderis Huans Gvaido, kurš sevi pasludinājis valsts prezidenta pienākumu izpildītāju, ceturtdien aicināja pāvestu Francisku uzņemties vidutāja lomu valsts politiskajā krīzē, paužot līdzīgu aicinājumu, ar kādu jau iepriekš klajā bija nācis viņas sāncensis prezidents Nikolass Maduro.

Runājot ar Itālijas telekanālu "SkyTg24", Gvaido, kuru ASV, kā arī vairākas Eiropas Savienības un Latīņamerikas valstis atzinušas par pagaidu prezidentu, sacīja, ka labprāt valstī uzņemtu pāvestu.

"Es vēršos pie visiem, kas var mums palīdzēt, tādiem kā svētais tēvs [vai citiem diplomātijas spēkiem], aicinot sadarboties, lai darītu galu šai uzurpācijai, lai izveidotu pārejas valdību un vadītu Venecuēlu patiesi brīvu vēlēšanu virzienā iespējami drīz," Gvaido sacīja raidorganizācijai.

"Būšu priecīgs, ja varētu uzņemt pāvestu mūsu valstī - ļoti katoliskā, ļoti dievbijīgā valstī ar dižām reliģiskām tradīcijām," sacīja Gvaido, kas līdz šim atteicies no sarunām ar Maduro, pieprasot, lai viņš atkāpjas.

Maduro pirmdien paziņoja, ka ir aizrakstījis vēstuli pāvestam, aicinot sekmēt dialogu starp viņu un opozīciju.

Ir zināms, ka Vatikāns rūpīgi seko notikumiem Venecuēlā.

Kā teikts ceturtdien Vatikāna izplatītajā paziņojumā, "svētais tēvs vienmēr ir pieļāvis un līdz ar to arī pieļauj iespēju pārliecināties par abu pušu gribu, lai redzētu, vai ir piemēroti apstākļi, lai īstenotu šo virzienu".

Francisks ir pirmais pāvests no Latīņamerikas, bet viņa vietnieks Vatikāna valsts sekretārs kardināls Pjetro Parolins savulaik bijis Vatikāna vēstnieks Karakasā.

Vēl pagājušajā nedēļā Francisks atteicās paust atbalstu Gvaido vai Maduro, sakot, ka atbalsta "visu Venecuēlas tautu", kā arī pauda bažas par "asinsizliešanas" draudiem.