Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Austrālija atzīst Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu

© EPA / Scanpix

Austrālija ir nolēmusi oficiāli atzīt Rietumjeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu, bet nogaidīs ar vēstniecības pārcelšanu uz turieni no Telavivas, līdz būs panākta mierīgs atrisinājums konfliktam starp Izraēlu un palestīniešiem, sestdien paziņoja Austrālijas premjerministrs Skots Morisons.

Morisons arī pauda apņemšanos atzīt palestīniešu valstiskuma centienus un Austrumjeruzalemi par nākotnes Palestīnas valsts galvaspilsētu, bet tikai tad, kad būs panākta vienošanās par ilgstošu divu valstu risinājumu un Jeruzalemes statusu.

Premjers sacīja, ka Austrālijas interesēs ir atbalstīt "liberālu demokrātiju" Tuvajos Austrumos. Viņš arī kritizēja ANO kā vietu, kur Izraēla tiek "vajāta".

Nogaidot ar vēstniecības pārcelšanu, Austrālijas valdība tomēr izveidos Jeruzalemē aizsardzības un tirdzniecības biroju, kā arī sāks meklēt piemērotu vietu vēstniecībai, teica Morisons.

"Austrālijas valdība ir nolēmusi, ka Austrālija tagad atzīst to, ka Rietumjeruzaleme kā Kneseta un daudzu valdības institūciju atrašanās vieta ir Izraēlas galvaspilsēta," savā runā privāti finansētā domnīcā Sidnejas Institūtā sacīja Morisons.

Viņš pauda cerību, ka šis lēmums virzīs uz priekšu strupceļā nonākušo Tuvo Austrumu miera procesu.