Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Panākta vienošanās strīdā par Gibraltāru

© Reuters / Scanpix

Eiropas līderi atrisinājuši pēdējā brīdī radušos strīdu Gibraltāra jautājumā, paverot ceļu tam, ka Eiropas Savienības (ES) samitā tiek apstiprināta "Breksita" vienošanās.

Spānijas premjerministrs Pedro Sančess atsaucis draudus boikotēt svētdien gaidāmo Eiropadomes sanāksmi tikai dažas stundas pirms Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas ierašanās Briselē.

Pirms viņas ierašanās diplomāti centās rast risinājumu negaidītajai un intensīvajai pēdējai diskusiju kārtai, pēc tam kad Spānija bija uzstājusi uz veto tiesībām nākotnes izmaiņām ES un Gibraltāra attiecībās.

Lielbritānija nāca klajā ar paziņojumu, ka tā turpinās divpusējas sarunas ar Spāniju pēc 29.martā gaidāmā "Breksita", un Sančess kļuva pieļāvīgāks.

"Es nule kā paziņoju karalim, ka Spānija ir panākusi vienošanos par Gibraltāru," preses konferencē sacīja Sančess.

"Eiropadome līdz ar to rīt notiks. Eiropa un Apvienotā Karaliste pieņēmušas Spānijas prasības. Spānija ir atcēlusi veto un balsos par labu "Breksitam"."

Kamēr Sančess vēl runāja, Eiropadomes prezidents Donalds Tusks beidzot varēja izsūtīt ES līderiem savu ielūguma vēstuli uz svētdienas samitu.

"Es ieteikšu, ka mēs svētdien apstiprinām "Breksita" sarunu iznākumu," norādīja Tusks, piebilstot, ka ar šo vienošanos tiek samazināti "riski un zaudējumi, kas radīsies no Apvienotās Karalistes izstāšanās".

"Kaut arī nevienam šajā dienā nebūs iemeslu priecāties, ir viens, ko es gribētu uzsvērt - šajā kritiskajā laikā ES27 ir izturējusi vienotības un solidaritātes pārbaudi."