Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Hašogi lietas ietvaros ASV vērš sankcijas pret 17 Saūda Arābijas pilsoņiem

© Reuters / Scanpix

ASV ceturtdien noteikusi ekonomiskās sankcijas 17 Saūda Arābijas pilsoņiem, arī kroņprinča Mohammeda bin Salmana vecākajiem palīgiem, kas atbilstoši apsūdzībām iesaistīti žurnālista un Rijādas kritiķa Džamala Hašogi slepkavībā.

Sankcijas noteiktas pēc tam, kad Rijādas prokurors bija paziņojis, ka piecām amatpersonām par Hašogi slepkavību draud nāvessods. Tiesa gan, kroņprinča viņu vidū nav.

"Saūda Arābijas amatpersonas, kurām mēs nosakām sankcijas, bija iesaistītas atbaidošajā Hašogi slepkavībā. Šiem cilvēkiem, kas uzbruka žurnālistam, kurš dzīvoja un strādāja Savienotajās Valstīs, ir jārēķinās ar viņu rīcības sekām," sacīja ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins.

ASV dzīvojušais laikraksta "The Washington Post" līdzstrādnieks un Saūda Arābijas kroņprinča Mohammeda bin Salmana kritiķis Hašogi 2.oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni nepieciešamos dokumentus.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību "dūru cīņā", līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā.

Turcijas prezidents Redžips Tajips Erdoans šomēnes publikācijā laikrakstā "The Washington Post" pauda pārliecību, ka pavēle nogalināt Hašogi nākusi no Saūda Arābijas valdības "visaugstākajiem līmeņiem".

Kā publikācijā uzsvēra Erdoans, viņš netic, ka slepkavībā būtu vainojams Saūda Arābija karalis Salmans. Zīmīgā kārtā par kroņprinci viņš šajā saistībā neizteicās.