Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Par Īrijas prezidentu uz otro termiņu ievēlēts Maikls Higinss

© REUTERS/ SCANPIX

Īrijā piektdien notikušajās prezidenta vēlēšanās uzvarējis pašreizējais valsts galva Maikls Higinss, nodrošinot sev otru septiņu gadu pilnvaru termiņu, liecina vēlēšanu komisijas publiskotie galīgie rezultāti.

Higinsu kā savu pirmo izvēli biļetenos atzīmējuši 55,8% balsotāju, bet viņa tuvāko sāncensi - neatkarīgo kandidātu, uzņēmēju Pīteru Keisiju - 23,3% balsotāju.

Pārējos četrus kandidātus kā savu pirmo izvēli atzīmējuši mazāk nekā desmit procenti balsotāju katru.

Prezidenta vēlēšanās piedalījušies 43,9% balsstiesīgo.

77 gadus vecais Higinss līdz ievēlēšanai par prezidentu bija pašlaik opozīcijā esošās Leiboristu partijas biedrs. Politiskās karjeras laikā viņš bijis Golvejas pilsētas mērs, parlamenta abu palātu deputāts un kultūras ministrs. Higinss ir pazīstams arī kā dzejnieks un publicists.

Vienlaikus ar vēlēšanām notikušajā referendumā vairākums balsotāju atbalstījuši konstitūcijas grozījumus, kas izslēgs no pamatlikuma normu, ar kuru "zaimošana" pasludināta par sodāmu noziegumu. Par konstitūcijas grozījumiem nobalsojuši 64,85% referenduma dalībnieku, bet pret - 35,15% balsotāju.

Referendumā piedalījušies 43,79% balsstiesīgo.

Pašlaik Īrijas konstitūcija noteic, ka "zaimojoša, musinoša vai nepiedienīga satura" publikācijas vai izteikumi "ir noziegums, kas sodāms saskaņā ar likumu". Lai persona tiktu notiesāta par zaimošanu, tiesai jākonstatē, ka izteikums vai publikācija bijusi nepārprotami aizskaroša, izraisot smagu ticīgo aizvainojumu, un ka apsūdzētā persona rīkojusies ar nolūku izraisīt šādu aizvainojumu. Ja persona tiktu atzīta par vainīgu zaimošanā, tai draudētu 25 000 eiro naudassods.