Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

ASV tuvojas nelegālo imigrantu kolonna; Tramps samazinās Centrālamerikas valstīm sniegto palīdzību

© REUTERS/ SCANPIX

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien paziņojis, ka Vašingtona, reaģējot uz nelegālo imigrantu kolonnas tuvošanos Savienoto Valstu dienvidu robežai, "pārtrauks vai ievērojami samazinās" palīdzību, kas tiek sniegta Gvatemalai, Hondurasai un Salvadorai.

"Gvatemala, Hondurasa un Salvadora nav spējušas paveikt savu darbu, lai atturētu cilvēkus no savas valsts pamešanas un nelegālas došanās uz ASV," tviterī norādījis Tramps.

2017.gadā šīs trīs Centrālamerikas valstis kopā no ASV saņēmušas vairāk nekā 500 miljonus dolāru.

Kā ziņots, vairāki tūkstoši cilvēku 13.oktobrī pameta Hondurasu, lai dotos uz ziemeļiem, domājums, uz ASV. Viņi jau šķērsojuši Gvatemalu un sasnieguši Meksikas robežu.

Lai gan meksikāņu varasiestādes mēģināja nelegālo imigrantu kolonnu apturēt uz robežtilta starp Gvatemalu un Meksiku, liela daļa no viņiem vēlāk šķērsoja robežupi uz paštaisītiem plostiem.

Aptuveni 3000 nelegālo imigrantu svētdien sasniedza Tapačulu, kas atrodas Meksikas Čjapasas štatā septiņu stundu gājiena attālumā no Gvatemalas robežas.

Tramps, paužot nožēlu, ka Meksikas policija un armija nav spējusi apturēt imigrantu kolonnu, paziņojis, ka izsludinājis trauksmi ASV robežapsardzības dienesta un armijas vienībās.

Tomēr pagaidām nav skaidrs, vai un kādus konkrētus rīkojumus Baltā nama saimnieks devis robežapsardzības dienestam un bruņotajiem spēkiem.